Az olasz hatóság keményen trösztellenes

 

Az olasz versenyhivatal 102 millió euróra (36 milliárd forint) megbírságolta a Google-t, amiért kizárta az Enel (ENEI.MI) által kifejlesztett e-mobilitási alkalmazást amerikai technológiai óriás Android rendszeréből – számol be a döntésről a Reuters.

Több mint két éve a Google nem engedélyezte az Enel JuicePass működését az Android Auto rendszeren – egy olyan rendszeren, amely lehetővé teszi az alkalmazások biztonságos használatát az autókban – tisztességtelenül korlátozva annak használatát, miközben a Google Térképet részesíti előnyben. Ezért 102 millió eurós bírságot (36 milliárd forint) bírságot szabott ki a szolgáltatóra – közölte a versenyhivatal.

 

„A vitatott magatartás döntő fontosságú fázisban befolyásolhatja az e-mobilitás fejlődését … az elektromos járművek növekedésére gyakorolt esetleges negatív tovagyűrűző hatásokkal” – írták.

Az erőfölénnyel való visszaélés miatt kiszabott bírságot bejelentő nyilatkozatában a versenyhivatal arra kérte a Google-t, hogy tegye elérhetővé a JuicePass-t az Android Auto rendszeren.

 

A JuicePass az Enel „e-solutions” leányvállalatának, az Enel X-nek a tulajdonában van, amely keresetet indított a Google ellen. Az alkalmazás szolgáltatásokat kínál a felhasználóknak az EV töltőállomások kereséséhez és lefoglaláshoz a térképeken és a részletek megtekintéséhez.

A Google „tisztelettel nem ért egyet” a trösztellenes szabályozó határozattal, és megvizsgálja a dokumentumokat, hogy döntsön a következő lépésekről – mondta a Google Olaszország szóvivője.

Cash/fotó: Google