Rendhagyó tesztvezetés

 

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek időről-időre igyekeznek felhívni valamely nem kívánatos jelenségre a társadalom figyelmét. Hol finomabb, hol elrettentőbb eszközök alkalmazásával. A Lexus most egy olyan filmet készített, amely mindenki számára megnézhető, mégis több mint elgondolkodtató.

A gépjármű volánjához ülve, számos olyan külső tényezővel kell számolni, melynek egyrésze a megszokott vezetési rutinhoz hozzátartozik, míg előfordulnak váratlan események is. Az előbbieket meg lehet tanulni helyesen kezelni, ezzel többnyire nincs is gond, ám ha nem várt szituációba kerülünk, akkor érhet igazán meglepetés bennünket.

Vannak, akik cigarettáznak, esznek, isznak, miközben vezetnek, mások zenét hallgatnak, míg igen sokan kihangosító nélkül telefonálnak, üzenetet küldenek stb. Az egyik amerikai közlekedésbiztonsággal foglalkozó szervezet felméréséből az derül ki, átlagban 4,6 másodpercet terelődik el a figyelem a közlekedésről. S hogy ez alatt mi minden történhet, azt bemutatandó, készített a Lexus egy baleset-megelőzési kisfilmet. Tesztvezetést hirdetett meg érdeklődők számára, majd egy előre kialakított rutinpályán kellett az autóval a lehető legrövidebb időn belül teljesíteni a távot. Volt egy hagyományos próbakör majd következett az éles.

Az előkészített autó első szélvédőjét úgy alakították ki, hogy az általuk meghatározott pillanatban az üveg tejfehérré vált, és 4,6 másodpercig semmit nem érzékelt a sofőr a környezetéből, az úton történtekből.

A poént nem lelőve, ki-ki szánja rá az időt, hogy megtudja pontosan mi történt és a résztvevők hogyan reagáltak.

 

 

Cash