Szokatlan hideg, hóviharok a Kárpátokban

 

Jelentős mennyiségű havazás és megerősödő szél miatt sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) húsz megye hegyvidéki térségére Romániában – írja a kronikaonline.ro.

Az előrejelzések szerint szerda 18 óráig a Bánság déli, Erdély déli és keleti részén, valamint a Déli- és a Keleti-Kárpátokban jelentős mennyiségű hó hullhat, és 50-60 km/órás széllökések várhatók. 1500 méteres magasság fölött 80-90 km/órás sebességgel is fújhat a szél, felkavarva a havat és 100 méter alá csökkentve a látótávolságot, írta az Agerpres. A hírügynökség szerint a sárga riasztás a következő megyékre érvényes: Fehér, Brassó, Máramaros, Szeben, Maros, Krassó-Szörény, Hunyad, Beszterce-Naszód, Kovászna, Hargita, Dâmboviţa, Argeş, Buzău, Gorj, Suceava, Bákó, Neamţ, Vâlcea, Prahova és Vrancea.

A szakemberek szerint ugyanakkor csütörtök 10 óráig országszerte nagyon hideg lesz, és helyenként csapadék is várható. Éjszaka a délnyugati, a központi és az északkeleti országrészben, valamint a hegy- és dombvidéken havazni fog, helyenként – főleg a hegyvidéki térségekben – jelentős friss hóréteg képződik. Szinte mindenhol megélénkül a szél, 45–55 km/órás, a hegyekben több mint 70 km/órás széllökések várhatók. Az évszakhoz képest nagyon hideg lesz országszerte, éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. A hideg idő április 10-éig, szombatig kitart – olvasható a portál hírei között.

Cash/fotó: idokep.hu