A havazás miatt vörös riasztás adtak ki Horvátországban

 

Szeszélyes április nem kis meglepetéssel rukkolt elő. Szomszédjainknál szakad a hó, nem kis nehézséget okozva a közlekedőknek. Horvátországban vörös riasztást adtak ki, míg Szlovéniában 15-30 centi hó is eshet. Aki teheti, ne induljon útnak – javasolja a katasztrófavédelem.

Horvátországban és Szlovéniában kedden komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés, országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt.

Horvátországban a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki az egész tengermellékre. Isztriában és Károlyváros (Karlovac) környékén ennél enyhébb, narancssárga, Észak- és Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben. A rendőrség több autópálya-szakaszt is lezárt a teherforgalom elől.

A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy amennyiben nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel, ne induljanak útnak.
A horvát meteorológiai szolgálat szerint szerdára mérséklődik a szélsőséges időjárás, de újabb csapadékra és mínusz fokokra lehet számítani.
Szlovéniában reggel leginkább a déli, délnyugati és északi országrészeken havazott, később azonban más területekre is átterjedt a havazás. A meteorológiai intézet szerint 15-30 centiméteres hó esett. Az időjárás az egész ország területén télies.

A szlovén meteorológiai szolgálat szerint délutánra már nem várható nagyobb mennyiségű csapadék, néhány zápor kivételével, amely lehet havas is. Mivel a talaj meleg, a hó gyorsan elolvad, és éjszakára kitisztul az égbolt, de fagyok várhatók.

Cash/fotó: adriainfo.eu