Új teszt 72 óránként, regisztráció 28 naponta

 

A határátlépést szabályozó rendelet bejelentett módosításával, Ausztria április elsejétől szigorítja az ingázók vizsgálati kötelezettségeit annak érdekében, hogy nagyobb védelmet teremtsen az új koronavírus-változatok ellen. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a szigorúbb rendelkezések szerda éjfélkor lépnek hatályba. Az ingázóknak így 72 óránként új tesztet kell készíttetniük, azonban csak 28 naponta kell újra regisztrálniuk – írja az orf.at.

Az ingázók az EU-n kívüli és EGT-országokból, épp úgy, mint a magas rizikójú országokból: Magyarországról, a Cseh Köztársaságból, Szlovákiából, Szlovéniából, Franciaországból, Olaszországból, Bulgáriából, Észtországból, Máltáról, Lengyelországból, Svédországból és Ciprusról csak negatív molekuláris biológiai (PCR) vagy antigénteszt bemutatásával léphetnek be, amely nem lehet 72 óránál régebbi. Önellenőrzés nem használható – olvasható a jarmuszektor.hu oldalán.

Azon EU-s és EGT-országokból ingázóknak, amelyek nem tartoznak ebbe a besorolásba, a belépéskor még mindig hét napnál nem régebbi vizsgálati eredményt kell bemutatniuk. Ha a belépéskor ez nincs meg, akkor azt a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb 24 órán belül pótolni kell.

A rendszeres ingázóknak továbbra is elektronikus úton is regisztrálniuk kell magukat az „Utazás előtti engedély” űrlap segítségével. A regisztrációt meg kell újítani, amikor a vonatkozó adatok megváltoznak – mint pl. lakcím, munkáltatói adatok – de legkésőbb 28 naponta. Tehát a 72 órás tesztigazolás lejártakor nincs szükség új regisztrációra. Eddig hetente, ha új tesztet készített valaki, automatikusan kellett új regisztrációra is jelentkeznie.

Cash/fotó: rendőrség