Fokozott ellenőrzésekkel készülnek a Húsvétra

 

Franciaországban a rendőrség fokozottan ellenőrzi csütörtöktől a koronavírus-járvány miatti korlátozások betartását a húsvéti időszakban – jelentette be a belügyminisztérium.

Elsősorban az autópálya-kapuknál és a pályaudvarokon kell arra számítani, hogy a hatóságok ügyelni fognak arra, hogy a lezárt 19 megyében, köztük Párizsban csak indokolt esetben hagyják el az emberek a lakókörzetüket 10 kilométernél távolabb, az igazoltatások hétfőn és kedden is fokozottak lesznek – jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter majd folytatta: Annak hangsúlyozásáról van szó, hogy a kockázatos húsvéti hétvégén fontos, hogy senki ne utazzon el az otthonából.

Az egészségügyi védelmi tanács ma értékeli Emmanuel Macron államfő részvételével a korlátozások eredményeit, illetve dönt esetleges újabb szigorításokról, amelyeket a járványügyi szakemberek napok óta szorgalmaznak.

Egy jelentős részük szerint az intenzív osztályok leterheltségének enyhítéshez az első hullám idején elrendelt szigorú lakhelyelhagyási tilalomra lenne szükség, miután a súlyos betegek száma már átlépte az őszi tetőzés szintjét, amely pedig novemberben a lezárást követő második héten következett be.

A 7600 rendelkezésre álló intenzív ágyon jelenleg 5072 koronavírusos fertőzöttet ápolnak (98-cal többet, mint 24 órával ezelőtt) a más súlyos betegségben szenvedők mellett. Országosan az intenzív ágyak 90 százaléka foglalt, s azoknak 60 százalékán fekszenek fertőzöttek.

Múlt héten a napi esetszám 40 és 50 ezer között mozgott, hétfőn 9 ezer, kedden 30 ezer új esetet jelentettek, amelyek jelentős többségét a fertőzőbb és súlyosabb lefolyású brit variáns okozza, így a szakemberek szerint az esetszámok stabilizálódása mellett sem várható egyelőre, hogy csökken a nyomás a kórházakon. Összességében 28 ezer fertőzött szorul kórházi ellátásra.

A halálozási arány ugyanakkor az idősebbek átoltottságának és a súlyos betegeknek a korábbiaknál alacsonyabb átlagéletkorának köszönhetően csökkent, de a járvány kezdete óta már több mint 95 ezren vesztették életüket – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó: EPI