Számlázás, feltöltés

A vállalkozóknak, vállalkozásoknak 2021 év eleje óta valamennyi, a magyar számlázási szabályok alá eső ügyletről adatot kell szolgáltatniuk a NAV felé. Az első negyedév a türelmi időszak, ez alatt az adóhatóság nem bírságol, ha valaki egyáltalán nem, vagy hibásan küld adatot.

Ennek azonban néhány nap múlva vége. Április elsejétől az eddiginél is komolyabban kell vennünk az adóhatóság felé történő adatszolgáltatást.

Az elektronikus úton kiállított számlákkal nincs különösebb teendő – azok már a kibocsátás pillanatában beérkeznek a NAV-hoz. Mindössze arra kell ügyelnünk, hogy az adatkapcsolat folyamatosan élő legyen. A kapcsolat esetleges hiányát minden számlázóprogram jelzi.

A kézi, papír alapú számlák kiállítása, illetve feltöltése során a határidőkre kell különösen figyelnünk. A számla megírását követően négy napunk van arra, hogy adatait eljuttassuk az adóhatósághoz. Többen kérdezték, hogy naptári napról, vagy munkanapról van-e szó ebben az esetben. Nos, a rendelet naptári napot ír elő. Gondoskodjunk tehát a számlák időben történő feltöltéséről akkor is, ha többnapos ünnep, vagy hosszú hétvége van.

Szintén felmerült kérdésként, hogy az eddig nem beküldött, vagy hibásan beküldött számlákat utólag fel kell-e tölteni. A válasz: nem kell! Visszamenőleges adatszolgáltatásra nem lesz szükség, az adóhatóság később sem bírságol a 2021. január 1. és március 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ugyanakkor természetesen könyvelésünkben, bevallásainkban ezeknek a nem feltöltött számláknak az összegét is szerepeltetni kell!

Végezetül még egy fontos tudnivaló, amiről már többször volt szó e hasábokon, de még mindig nem jutott el mindenkihez:

A számlázott bevételeket nem kell beütni a pénztárgépbe!

Sem a saját magunk által kézi nyomtatvánnyal, vagy számlázó programmal kiállított, sem a taxitársaságunk által nevünkben kiállított számlák összegét! A pénztárgépbe kizárólag akkor ütünk be összeget, ha utasunk nem kért számlát! Ez esetben mindegy, hogy a fuvardíj kiegyenlítése készpénzzel, vagy bankkártyával történik.

 

– oli –