Egy hét alatt száz balesetből ötöt ittasan követtek el Borsodban

Itt a tavasz, mind többen ülnek a volán mögé azok közül is, akik télre egyébként „jegelik” járműveiket. Nem csoda, hogy a baleset-megelőzés érdekében akcióba lendül a rendőrség is. Országos akciók mellett folyamatosan dolgoznak a megyei rendőr-főkapitányságok beosztottai.

A rendőrök a tavaszi hónapokban is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas vezetők kiszűrésére, mivel akik így vesznek részt a forgalomban, azok magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára. Hangsúlyozni kell, az ittas állapotban elkövetett járművezetés bírósági eljárást is vonhat maga után.

Borsod megye útjain 2021. február 22-e és 2021. február 28-a között 100 közúti közlekedési baleset történt, ebből öt balesetben az ittas sofőr volt az okozó. A járőrök az adott időszakban ugyanakkor 21 ittasan a volán mögé ült sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna. A velük szemben indított hatósági eljárások még folynak, ebből tizenhárom esetben büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Zalában egy 31 éves sárhidai férfi frontálisan ütközött össze egy személyautóval. A zalaegerszegi rendőrök befejezték a baleset körülményeinek vizsgálatát. Ezek szerint a rendőrségre 2020. augusztus 5-én 19 óra 30 perc körül érkezett bejelentés arról, hogy Zalaegerszegen, az Átalszegett utcában két személyautó frontálisan összeütközött. A nyomozás adatai szerint egy 31 éves sárhidai férfi közlekedett személyautóval az Átalszegett utcában a Köztársaság útja irányába, amikor egy balra ívelő útkanyarulat után áttért a szemközti forgalmi sávba és összeütközött egy osztrák férfi által vezetett gépkocsival. Az ütközés után előbbi jármű vezetője kiszállt a gépkocsiból, majd elhagyta a helyszínt, őt később egy helyi vendéglátóegységnél megtalálták a rendőrök. Az intézkedés során felmerült a gyanú, hogy a balesetet okozó személy alkoholt fogyasztott a vezetés megkezdése előtt, ezért további mintavételre előállították. A beszerzett igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján a férfi szervezetében a cselekmény elkövetésekor bűncselekményi értékhatárt meghaladó etilalkohol koncentráció volt. A rendőrök a sofőrt járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai az ügy vizsgálatát befejezték és az iratokat átadták az ügyészségnek – olvasható a police.hu oldalán.

 

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Az ittas vagy bódult vezetés kiemelt baleseti kockázati tényező a közlekedésben.
  • Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti!
  • Soha ne üljön ittasan a volán mögé, valamint olyan járműbe sem, amelyet láthatóan ittas személy vezet!
  • A szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek.
  • Az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést.

 k.z.t./fotó: police.hu