Nettó 300 ezerre, 150 ezer lehet a maximum havi törlesztés

Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449.400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, ami nettó 298.900 forint átlagos havi jövedelmet jelent. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett. Tartok tőle a taxisok zöme normál körülmények között is örült volna ennek a tiszta, zsebben maradó leadózott jövedelemnek

Bruttó 449.400 forint volt 2020 decemberében az átlagbér Magyarországon. Ez kedvezmények nélkül nettó 298.900 forintos átlagbért jelent. Jövedelmi helyzetünk önmagában is több szempontból megszabja lehetőségeinket, de az érvényben lévő, úgynevezett adósságfék szabályok miatt hitelfelvételi lehetőségeinket is korlátozza.

Átlagbérrel számolva, ha fogyasztási hitelt szeretnénk felvenni, akkor a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb a havi fizetésünk felénél, jelzáloghitelek esetén pedig a jövedelmünk terhelhetősége attól is függ, hogy milyen kamatperiódusú hitelt választunk.

Varga Zsombor, a portál szakértője közölte: „a decemberi átlagbér mellett nem vehetünk fel olyan fogyasztási hitelt, melynek havi törlesztőrészlete meghaladja a 149.450 forintot. Lakáshitelek esetén azonos összeg vonatkozik a legalább 10 évre, vagy a teljes futamidőre fixált kamatú hitelekre, ennél rövidebb kamatperiódus esetén viszont a vállalható havi törlesztőrészlet mértéke is csökken”. Majd hozzátette: „bár a bankok ennél nagyobb hiteltörlesztőt a rendeleti szabályozás miatt semmilyen esetben sem engedélyezhetnek, szigorúbbak továbbra is lehetnek. Mindemellett, ha van a havi munkabér mellett egyéb kiegészítő jövedelmünk, akkor az bizonyos esetekben beleszámíthat a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) szabályba, a már korábban felvett hiteleink viszont csökkentik az újabb hitel maximális havi törlesztőrészletét.”

A Bank360 elemzői megvizsgálták, mekkora személyi hitelt kaphatunk a JTM-szabályozás alapján. A cég hitelkalkulátora szerint 84 hónapos futamidővel akár 9,7 millió forintos személyi hitel is felvehető átlagbér mellett. Jövedelmünk a hitelt folyósító bankba érkeztetésével ezt az összeget 8 százalékos THM mellett, havi 148.733 forintos törlesztőrészlettel folyósítják majd nekünk, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12.566.322 forint.

96 hónapos futamidővel már nem akadály a személyi kölcsön esetében maximálisan felvehető 10 millió forint sem. Ebben az esetben 8,05 százalékos THM költség vonatkozik tartozásunkra és 138 788 forintos összeget tesz ki a törlesztőrészlet havonta. A visszafizetendő összeg 13.423.648 forint.

A futamidő hosszabbításával tehát elérhetővé válik a tízmilliós személyi kölcsön is, ennek azonban ára van. A 300 ezer forinttal megnövelt hitelfelvétel 857 ezer forinttal magasabb visszafizetendő összeget jelent átlagbér mellett.

Félő, hogy a jelenlegi piaci, gazdasági viszonyok között még megfontolandóbbá válik nagyszüleink, szüleink tanácsa: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Tartok tőle a taxisoknak már nem csupán a lábuk lóg ki ez alól a takaró alól, hanem – finoman szólva – a fenekük is csupasz. Ennyit a személyi vagy fogyasztói hitelről – no meg az átlagbérről…

k.z.t./fotó: Facebook