A világjárvány idején is működik az önvezető technológia

A teherszállító járművek lehetnek a közúti fogalomban elsőként megjelenő közlekedési eszközök, amelyek a mesterséges intelligenciának (MI) köszönhetően, vezető nélkül, a nap 24 órájában képesek lesznek kisebb és nagyobb távon is az áruforgalmat lebonyolítani. Amerikában már a tesztelés utolsó fázisánál tartanak, kérdés: mi lesz a kamionsofőrökkel, ha az MI átveszi az irányítást? Ne legyen kétsége senkinek, következő lépés már a taxisokat is érinteni fogja.

A közúti árufuvarozás iparága csak az USA-ban évi 800 milliárd dolláros üzletet jelent. Ez részben magyarázatot ad arra, hogy miért a kamionsofőrködés a legnépszerűbb munka az ország mintegy 29 államában. Ugyanakkor fontos kérdés az is, hogy a teherautóvezetők átlagos életkora 57 év, és folyamatosan növekszik. Mindemellett körülbelül 4900 ember hal meg évente olyan balesetben, melyben tehergépjármű is érintett – írja a Forbes.

A különböző szabályzások mellett az önvezető teherautók megkönnyíthetik a sofőrök életét, hiszen az MI segítségével kevesebbet kell vezetniük. Vagyis egy hosszabb út teljesítésekor többet tudnának pihenni, és a járműveknek nem lenne szükséges megállniuk. Így nem meglepő, hogy számos vállalat dolgozik azon, hogy kifejlessze, illetve tökéletesítse az önvezető technológiákat, amelyek egyik haszonélvezője a közúti fuvarozás lehet. Az önvezető megoldások mögötti mesterséges intelligenciák segítségével, korábban soha nem látott mértékben nőhet a közlekedésben résztvevők és az utak biztonsága, arról nem is beszélve, hogy az MI olyan folyamatokat is megoldhat automatikusan, mint például úthibák észlelése és annak bejelentése a közútkezelőnek.

A Covid-19 alatt még nyilvánvalóbbá vált, hogy az önvezető járművek létfontosságú részei lehetnének a világ közlekedési hálózatának. A TuSimple, az Embark, a Kodiak és a Plus olyan társaságok közé tartoznak, amelyek az MI-nek köszönhetően a világjárvány csúcspontján is képesek voltak szállítani különböző termékeket a megrendelőknek.

Mindezek mellett az embereknek is meg kell barátkozniuk az gondolattal, hogy az autópályán mellettük egy több ezer kilogrammos járművet nem ember irányít. Pedig erre is van már közkeletű példaként említhető előzmény. Sokan elfelejtik, de a személyszállító repülések során a pilóták gyakran alkalmazzák az automatikus repülési üzemmódot, az utasok többségének ez még sem okoz gondot.

Sokan viszont egészen más miatt szkeptikusok az önvezető járművekkel: úgy vélik, hogy az önműködő eszközök és az automatizáció, folyamatosan kiszorítják az embereket a munkahelyeiről.

A TuSimple mellett a Plus, amely egy amerikai, önvezető funkció fejlesztésével foglalkozó vállalat, jelenleg is teherszállítási teszteket végez az USA-ban, valamint Kínában. Egy másik cég, a Kodiak Robotics hatalmas előrelépést tett az iparágban azzal, hogy tavaly Dallas és Houston között a járműben utazó sofőrnek nem kellett beavatkoznia a jármű önirányításába.

Mindemellett, az önvezető teherszállító járművek általában elektromos vagy hidrogén-meghajtásúak, így működésük nem szennyezi a környezetet, szemben a hagyományos meghajtású társaik működésével. A vállalat környezetkímélő, önvezető teherautói főleg a két állomást összekötő úton közlekednek, míg a hagyományos járművek a lakott területeken szállítanak.

Az Embark önvezető járművei jelenleg második szintű vezető nélküli rendszerrel működnek, ami azt jelenti, hogy a sofőrnek oda kell figyelnie és készen kell állnia bármikor beavatkozni a folyamatokba. Ezzel szemben viszont a TuSimple teherautói már a negyedik szintet is elérték, így ahhoz, hogy az önvezetés sofőr nélkül megvalósulhasson, a vállalat, különböző kamerarendszereket, mesterséges intelligenciát, és más térképészeti technológiákat használ az autópályákon és a városban való navigáláshoz, valamint a veszélyes helyzetek elkerüléséhez.

Az eddig elért, kezdeti sikerek ellenére az önvezető technológiának még sokat kell fejlődnie. Például a TuSimple 2024-re építené ki önvezető hálózatát az USA-ban, és ennek a célnak az eléréséhez szorosan együttműködik más cégekkel – olvasható a Forbes összeállításában.

Ennek ismeretében az évtized végére nem csak Európában, de Magyarországon is tetten érhetők lesznek az önvezető járművek. Mindez csak pár év. Érdemes ezen elgondolkodni.

Ami a taxisokat illeti, bizony nekik is számolni kell azzal, hogy a nem is olyan távoli jövőben szerepüket az önvezető autók veszik át. Nem csak az Egyesült Államokban, hanem akár hazánkban is.

Cash/fotó: Google