Kétezer elektromos Vivaro furgont rendelt egyetlen cég

A brit gázos cégnek 12 ezer gépjárműve van, melyből most már a negyede környezetkímélő, elektromos. Első körben ezer darabot vásároltak, majd miután megfelelőnek találták a Vauxhall Vivaro kisteherautót, tovább kétezerrel bővítették a flottájukat. Ezzel az ütemmel 2025-re elérhetik a teljes gépjárműállományuk cseréjét.

Júliusban jelentős nagyságú megrendelést zsebelt be a Vauxhall (az Opel brit márkája), egyetlen cég egyszerre 1000 darab tisztán elektromos meghajtású Vivaro kisteherautó vásárlása mellett döntött.

A British Gas energiaszolgáltató vállalat annak okán ruházott be ekkora tételre, hogy az anyavállalataként működő Centrica 2030-ra a teljes járműállományát szeretné környezet-barátabbra cserélni. Csakhogy a brit energiaóriás időközben rájött, hogy ennél gyorsabban is megtörténhet az átállás, így aztán rendelt még 2000 darab Vivarot a mérnökei számára. Hogy ez mennyire példa nélküli jelzése az elektromobilitás iránti elköteleződésnek, azt jól mutatja, hogy már az első megrendelés is a legnagyobbnak számított, amit az Egyesült Királyságban valaha kereskedelmi flottába szánt villanyautókra adtak le – olvasható a villanyautosok.hu oldalán.

A jelenlegi stratégia szerint a Centrica 2030 helyett már 2025-re elektromosítja teljes, körülbelül 12.000 járműből álló flottáját. A 3000 darab Vivaro-e mindegyike az utakon lesz 2022-re, és amint megnyílik a lehetőség, további elektromos Vauxhall modelleket is vásárolni fog. Valószínűleg az Opel/Vauxhall legutóbb bemutatott kis elektromos áruszállítója, a Combo-e is a flotta részét képezi majd. A PSA új elektromos kisteherautói kétféle akkukapacitással rendelkeznek: az 50 kWh körülbelül 200 kilométerre elegendő, a 75 kWh-ás aksival pedig nagyjából 300 kilométer teljesíthető egy töltéssel. A járművek egyedi tulajdonságainak függvényében ez természetesen eltérhet, de többé-kevésbé egységesnek mondható. A Vivaro-e esetében az Opel a WLTP-szerint 230, illetve 330 kilométert adott meg.

Cash/ fotó: British Gas