Guinness rekorddal köszöntötték a Bivaly évét

Kínában idén február 12-re esett az Újhold, az Új Esztendő kezdete, így pár nappal ezelőtt indult a Bivaly éve, amelyet a legkülönbözőbb módon ünnepelik a keleti országban. Arra azonban még nem volt példa, hogy 1339 azonos típusú fekete-fehér autóból kirakott mozaikképpel tegyék ezt. S hogy maradandó legyen az alkalom, új Guinness rekorddal hívták fel a világ figyelmét az évváltásra.

A kínai újév alkalmából 1339 autós gyűlt össze a Geely autógyártó egyik gyártelepén, és kizárólag Emgrand típusokból kiraktak egy hatalmas mozaik képet. Mivel naptár szerint a bivaly éve köszöntött be, így a fekete-fehér autókat felhasználva ezt jelenítették meg, mind feliratban, mind egy szimbolikus rajz formájában.

Elsőre nem tűnik túl nagy kihívásnak a dolog, de egy ilyen rekordkísérlet során szigorú feltételeknek kell megfelelni. Az autók közötti távolság nem lehet nagyobb húsz centiméternél, és a kép minimális mérete 3000 négyzetméter kell, hogy legyen. Ennek az értéknek több mint kétszeresét érték el a kínaiak, pontosan 1339 autóval, és 30 órás jól szervezett, megfeszített munkával – idézi fel az eseményt a vezess.hu.

A kínai autógyártó nem ismeretlen nálunk sem. Évekkel ezelőtt volt pár próbálkozás a márka bevezetésére az európai piacon, de mivel ezek minden esetben csírájában haltak el, a Geely vezetése inkább a felvásárlások mellett döntött. A cég mára olyan autómárkák tulajdonosa, mint a Volvo, a Lynk & Co, a Proton, valamint  Li Shufu és a Daimler legnagyobb egyéni részvényese.

Tavaly 1 320 217 darab Geelyt adtak el, szinte kizárólag a kínai belpiacra.

A rekordhoz használt Emgrand a Geely konszern elegánsabbnak szánt modellje. Az Emgrand EC7 egy Chevrolet Cruze vagy Renault Fluence méretű lépcsőshátú, ezerötös vagy 1,8 literes benzines motorral készül. Érdekessége a 4 csillagos Euro NCAP-törésteszt. Ha Magyarországon forgalmaznák, még taxinak is megfelelnének, mert a kínai autók egyik vonzó ereje az azonos kategóriájú egyéb márkákkal szemben, az alacsonyabb ár. Mi magyarok pedig igen árérzékeny nemzet vagyunk, ami alól a taxisok sem kivételek.

Cash/fotó: Geely