Eredményes határmenti rendőri akciók

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt feladatként határozta meg a határátkelőhelyeken, autópályákon és főközlekedési utakon az úgynevezett horrorkaravánok kiszűrését, illetve az egyéb szabálytalanságok megszüntetését. A rend őrei pedig végzik a dolgukat.

 

Az autószállító trélerekből álló horrorkaravánok közlekedésének visszaszorítása érdekében az ország határátkelőhelyein, valamint azok környezetében az egyenruhások folyamatosan ellenőrzik a forgalmat. A 2021. január 31-ei jogszabályváltozást követően, a megyei rendőrök több mint száz esetben találkoztak a vontatásra és a járművek terhelésére vonatkozó szabályok megszegőivel, akiket a normában meghatározott magasabb összegű – 500 ezer forint – bírsággal sújtottak. A jövőben a szabálytalanságok megszüntetése érdekében folyamatos rendőri ellenőrzésre lehet számítani – olvasható a police.hu portálon.

Ennek megfelelően a megyei rendőr-főkapitányságok járőrei a közúti balesetek megelőzése érdekében minden esetben kiszűrik a forgalomból a balesetveszélyes, túlsúlyos, szabálytalan vontatmánnyal közlekedő autósokat.

Legutóbb Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy férfi 2021. február 11-én 15 óra körül az általa vezetett járműszerelvénnyel. Az egyenruhások igazoltatták a sofőrt és ellenőrizték a járművet, amely során megállapították, hogy a járműszerelvény súlya meghaladta a megengedett legnagyobb össztömeget.

A biharkeresztesi rendőrök nem sokkal később, 16 óra 30 perc körül egy másik trailert is kontrolláltak. A tengelysúly mérés ez esetben is szabálytalanságot mutatott, ezért mindkét sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki.

 

Egy román férfi jelentkezett kilépésre 2021. február 11-én néhány perccel 17 óra után egy német honosságú autószállító tréler vezetőjeként Csanádpalotánál. A rendőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a pótkocsin szállított, rendszám nélküli Range Rover Sport típusú gépkocsi alvázszámát és típusmatricáját meghamisították, az eredeti adatok alapján a járművet a spanyol hatóságok körözik.

A sofőrrel szemben egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Makói Rendőrkapitányságon. A nyomozók a 10 millió forint értékű személyautót lefoglalták.

Ez csupán a csütörtök délután néhány eredményes intézkedése, melyből naponta egyre többet lehet olvasni a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: Rendőrség