100 helyett 245 km/h, 300 ezeres bírság, 8 büntetőpont

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai a 710-es számú főúton közlekedve észlelték, hogy egy velük szemben szabályosan közlekedő autót a megengedett legnagyobb 100 km/h sebesség helyett 177 kilométerrel előz egy másik 2021. január 24-én, délelőtt – tette közzé a police.hu.

A felvételen látható Porschét üldözőbe vették a rendőrök. Ám mire utolérték, a sofőr már 245 km/órás sebességgel száguldott a mérés szerint ott, ahol a járművek biztonságos közlekedését csupán kétszer egy sávos út szolgálja.

Bár a rendőrségi közlemény egyértelműen fogalmaz, a gyorshajtás pontos mérése ilyen körülmények között több kérdést is felvet. A forgalom többi résztvevőjének mozgása, valamint a vétkes autós látható lassítási szándéka a végén, világító féklámpákkal arra enged következtetni, hogy a felvillanó értékek magasabbak, mint a valós tempó.

Ettől függetlenül a büntetés jogossága egyértelmű, a veszélyeztetést nem is igazán a nagy tempó, sokkal inkább a vakmerő előzések jelentették. A megállítás előtti pillanatokban a gyorshajtó egy útkereszteződésben az Előzni tilos! tábla ellenére a záróvonalat és forgalom elől elzárt területet átlépve megelőzött egy gépkocsit is.

A rendőrök megállították az autót, és annak 40 éves érdi vezetőjét a gyorshajtás miatt 300 000 forint közigazgatási bírsággal és 8 előéleti ponttal, a szabálytalan előzés miatt 10 000 forint helyszíni bírsággal és 6 előéleti ponttal sújtották.

Az esztelen rohanás indokaként a sofőr csupán annyit mondott a rendőröknek: nagyon sietett.

 

k.z.t./fotó: police.hu