Néhány éve már adóbevallás-tervezetet készít az adóhatóság azokról a tételekről, amelyek az évközi kifizetői adatszolgáltatásokból a rendelkezésére állnak. Az egyéni vállalkozók vállalkozói jövedelme azonban (egyelőre) még nincs ezek között!

 

Bár már évek óta szinte minden fillér bevételünket látja a NAV, az adóbevallás elkészítése mégis kényszerű kötelesség ebben az időszakban. A katás vállalkozók ezen részben már  túl vannak, hiszen a kata-bevallás határideje február 25-e volt. Nekik is érdemes azonban rápillantani a NAV által készített tervezetre, főleg akkor, ha személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel is rendelkeznek (táppénz, lakáskiadás, ingatlan-eladás, részvény- és kötvény ügyek, stb.). A nem katás vállalkozóknak azonban további feladatuk is van: a bevallás tervezetet a vállalkozói bevételek és jövedelmek feltüntetésével ki kell egészíteniük.

 

A bevallás tervezet az eszja.nav.gov.hu címen érhető el. Bejelentkezés után két oszlopot látunk: a „Bevallás 2023-as évről”, és az „1+1-os nyilatkozat” nevűt. Amennyiben a bevallási részen „Nincs elfogadásra váró bevallás” feliratot találunk, azt jelenti, hogy az adóhatóság nem tart nyilván semmiféle adatot éves tevékenységünkről. Ez elsősorban nyugdíj melletti vállalkozóknál fordul elő, akik vállalkozásuk mellett semmiféle járulék fizetésére nem kötelezettek. Vállalkozói bevételükről azonban ettől függetlenül nekik is számot kell adniuk!

Amennyiben viszont „Átnézésre vár” felirattal szembesülünk, célszerű az „Átnézem” feliratra kattintani. Itt először csak egy összesítő oldallal találkozunk, ha a részletekre is kíváncsiak vagyunk, azt legegyszerűbben a jobb alsó sarokban lévő három pöttyre kattintva, majd abból a „Teljes nézet” feliratot választva érhetjük el. Ennek áttekintése után eldönthetjük, hogy szükség van-e az adóbevallás kiegészítésére. Tételes- vagy átalányadós egyéni vállalkozóknak ez mindenképpen kötelező!

Napjainkban legtöbb vállalkozó könyvelő segítségét veszi igénybe, akik leginkább az általuk jól ismert ÁNyK felületet használják a bevallások kitöltéséhez. Az ügyfélkapun keresztül elérhető „eszja” felület leginkább azoknak a vállalkozóknak szól, akik maguk kívánnak bajlódni adóbevallásuk kitöltésével. Ők az áttekintési oldal bezárása után a „Módosítás, kiegészítés” gombra kattintva tudnak eljutni abba a fázisba, ahol már saját adataikat is bele tudják írni a tervezetbe. Az előző évekhez képest igen nagy változás történt a felületen, jóvel felhasználóbarátabbá vált, ugyanis megszűnt a fel-le görgetés szükségessége, egy-egy tétel kiválasztása során. Most a képernyő ketté oszlik, a bal oldalon találjuk a témakör listát, a jobb oldalon pedig beírhatjuk saját adatainkat. Itt jegyzem meg, hogy ez a tájékoztató a számítógépen, laptopon történő kitöltést segíti elő, egyáltalán nem javaslom a bevallás okostelefonon történő kitöltését, az összefüggések áttekinthetetlensége miatt.

 

A témakör listából kiválasztjuk az aktuálisan használni kívánt elemet (a mellette lévő nyilakkal további al-témakörökhöz jutunk), és a jobb oldalon máris megjelenik ez ehhez tartozó tétel. Miután a bevallás teljes kitöltésének leírása hosszadalmas lenne, itt csak néhány fontos teendőre hívjuk fel a figyelmet. Érdemes az adatok kitöltése közben többször is a „Mentés” gombra kattintani, így egy esetleges probléma során nem vesznek el az addig beírt tételek.

Szintén érdemes időnként az „Ellenőrzés”-t futtatni, ami felhívja a figyelmet a hibákra, és rögtön oda is navigál. Ha mindent rendben találtunk, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombot válasszuk, ekkor még többszöri megerősítés szükséges, mielőtt az adóbevallás ténylegesen beadottá válik.

 

Előfordulhat, hogy a beadás után fedezzük fel, hogy valamely adat, vagy tétel tévesen került beírásra. Ilyenkor rendelkezésünkre áll a javítás, önellenőrzés lehetősége.

Ez a bevallást követő öt éven belül lehetséges. Fontos azonban, hogy az adózási forma választása (pl. átalányadó) később már nem módosítható!

-oli-