Nem hozta lázba a befektetőket a Tesla csütörtöki bemutatója, péntekre mintegy 9 százalékot esett a vállalat részvényeinek értéke – írja a Guardian. A régóta várt önvezető taxi és egy furgon bemutatása után a Tesla részvényei tőzsdezáráskor 217 dollárra estek, mintegy 60 milliárd dollárral csökkent a vállalat értéke. A részvények árfolyama nagyjából 12 százalékkal csökkent az elmúlt évhez képest.

 

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egy hollywoodi rendezvényen mutatta be a már sokszor belengetett önvezető járművet. A cég a Cybercab mellett egy önvezető furgont is bemutatott Robovan néven. Musk a csütörtöki bemutatón elmondta, hogy a teljesen önvezető Cybercab ára kevesebb mint 30 ezer dollár lesz, a Robovan pedig 20 embert lesz képes önállóan szállítani a városban.

Azonban a bemutató végére kiderült, hogy a hangzatos ígéretek mögött kevés a konkrétum: a Cybercab legkorábban két év múlva érkezik, a jövőre ígért, forgalomban lévő Teslákba érkező, teljesen autonóm önvezetést pedig az évek óta tartó ígérgetés után egyelőre nehéz elhinni.

A Tesla-részvények árfolyama mostanra nagyjából 12 százalékkal csökkent tavaly óta. Tom Narayan, a Royal Bank of Canada elemzője is a részleteket hiányolta. „A befektetők, akikkel az eseményen beszéltünk, úgy érezték, hogy kevés a valós szám és határidő” – mondta Narayan. Szerinte a Tesla inkább saját víziójának marketingjére koncentrált, ahelyett, hogy konkrétumokat adna, amelyek a befektetők számára is támpontot jelenthetnének.

 

A szakértő arra számít, hogy a részvények alacsonyabb szinten fognak maradni, szerinte a legtöbb befektető az olcsóbb járművekkel kapcsolatos részletekre várt a legjobban, de ezek elmaradtak. Az esemény sok kérdést hagyott maga után, meglepően rövid volt, és nem volt szó a megfizethetőbb árú modellről vagy a Roadsterről, amelyek bemutatását Musk legutóbb 2025-re ígérte.

Forrás: telex.hu Kép: illusztráció