Főfoglalkozású egyéni vállalkozó szüneteltetheti vállalkozását minimálisan egy hónap és maximum 3 év időtartamra, és erre az időszakra csak egészségügyi szolgáltatási járulékot (jelenleg 11.300 Ft/hó) kell fizetnie. Tehát sem szociális hozzájárulási adó, sem társadalombiztosítási járulék nem terheli. Vagy mégis…?

 

A 2024-től érvényes szabály szerint ha a vállalkozási tevékenység szüneteltetése nem teljes hónap, akkor a szüneteltetés kezdő vagy záródátumát magában foglaló hónapra a minimum járulékot és a szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni. Vonatkozik ez mind a hónap közben kezdődő, mind a hónap közben záródó szüneteltetésre.

 

Nézzünk két példát:

  • Főállású vállalkozónk szeptember másodikától szeretne szüneteltetni. Ebben az esetben a szeptember hónapra vonatkozó TELJES járulékot és szociális hozzájárulási adót ki kell fizetnie, holott a hónapban csak egyetlen napon volt aktív.
  • Főállású vállalkozó hosszabb szüneteltetése után újra munkába állna. Amennyiben ezt például szeptember 29-én jelenti be, akkor vállalkozása már másnaptól, szeptember 30-tól aktív. Ugyan szintén csak egyetlen napot töltött ténylegesen vállalkozásában, mégis az egész hónapra vonatkozó minimálbér utáni közterhet köteles fizetni.

 

Célszerű tehát a szüneteltetések kezdetét a tárgyhónap elsejétől bejelenteni, végét pedig úgy – több hónap szüneteltetését feltételezve -, hogy az a záró hónap utolsó napjára essen.

 

-oli-