Magyarországon a társadalombiztosítást – benne az ingyenes egészségügyi ellátást – a TAJ kártya birtokában vehetjük igénybe. Ha érvényes…

 

Az egészségügyi ellátás jár többek között az alkalmazottaknak, munkanélkülieknek – amennyiben álláskeresési járadékban részesülnek -, nyugdíjasoknak, kiskorúaknak, őstermelőknek, egyéni és társas -vállalkozóknak, köztük a katásoknak.

 

És itt álljunk is meg egy szóra.

Talán kevéssé köztudott, hogy a vállalkozás szüneteltetése esetén az egészségbiztosítási ellátás „nincs ingyen”. Ahhoz, hogy a vállalkozó továbbra is orvosi ellátásban részesüljön, egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot kell fizetnie, mégpedig a szüneteltetés első napjától kezdve. Ennek összege 2024-ben havi 11.300 Ft (ellátásra jogosít, de táppénzre nem).

 

Bár a taxiszolgáltatásban tevékenykedő vállalkozók korosztályát nem érinti, de gyermekeikét talán igen: az egészségbiztosítási ellátáshoz való jog az érettségit követően, a diákigazolvány lejártával megszűnik. Amennyiben a diák nem folytatja tanulmányait szakképzési, vagy felsőoktatási intézményben, és munkaviszonyt, vállalkozást sem létesít, szintén járulékot kell fizetnie ahhoz, hogy TAJ kártyája érvényes maradjon. A 2023-2024-es tanévben végzettek számára a diákigazolvány még október 31-ig érvényes. Ezt követően – 45 nap türelmi idővel – kötelesek maguk után fizetni, ha nem kezdenek el dolgozni, vagy tovább tanulni.

 

A TB fizetési kötelezettségről a NAV automatikusan tájékoztatja az adózót, és a járulékot előírja az adószámlán. Amennyiben ez nem történne meg, a 24T1011U  jelű adatlapon kell bejelenteni a járulékfizetési kötelezettség megkezdését.

A járulékot a tárgyhónapot követő hó 12.-ig kell befizetni az erre a célra létesített számlára.

 

A járulék havi összege 2024-ben: 11.300 Ft

Számlaszám: 10032000-06055826

 Az utalás közlemény rovatába minden esetben az adóazonosító jelet kell feltüntetni (egyéni vállalkozók az adószámukat is alkalmazhatják)

 

Érdemes figyelni a rendszeres fizetésre: egyrészt késedelem esetén a hivatal pótlékot számol fel, másrészt hat havi elmaradás esetén (jelenleg 67.800 Ft) a TAJ kártyát érvénytelenítik, és csak díj ellenében vehető igénybe az egészségügyi szolgáltatás.

-oli-