Az ma már köztudomású, hogy kata adózást csak főállású egyéni vállalkozó választhat. Nyugdíjazás előtt állóknak váltaniuk kell. De mikor érdemes?

 

Két lehetőség áll előttünk. Egyrészt az adóhatóság automatikusan intézkedik, ha a vállalkozó nyugdíjba megy. A folyamat szerint a kata-jogosultság azt a hónapot követően szűnik meg, amelyben annak feltételei már egyetlen napig sem állnak fenn.

 

Lássunk egy példát: a vállalkozó augusztus 15.-vel nyugdíjaztatja magát. Ebben a hónapban még katás, hiszen az első 14 napban nem volt nyugdíjas. A következő hónapban, szeptemberben, már egyetlen napig sem állnak fenn a kata jogosultság feltételei, ezért az azt követő hónap elsejétől, tehát október 1-től kerül ki a kata hatálya alól. Elég furcsa eljárás, de a hivatal következetesen ezt a metódust alkalmazza. Így azonban egy teljes hónapig még be kell fizetni az 50 ezer forint katát, pedig már nyugdíjas a vállalkozó (ha a 65. születésnap a hó elsejére esik, akkor két hónap kata adót kell fizetni „feleslegesen”). További hátránya a dolognak, hogy nem jön létre az átalányadó választhatósága, ha a hatóság szünteti meg a katás jogviszonyt, és a vállalkozó nem nyilatkozik. Ebben az esetben automatikusan a tételes adózásba kerül. Az pedig a mi szakmánkban elég nagy ráfizetés…

Van egy jobb megoldás: ha a vállalkozó elindította nyugdíjazási folyamatát, akkor még a 65. születésnapja előtti hónapban „önként” kiléphet a katából. Így az adott hónapban – a fenti példa szerint augusztusban – elindult nyugdíjazása előtt, tehát még júliusban bejelenti, hogy kilép a katából, és a következő hónaptól átalányadózást választ. Ekkor augusztus elsejétől, mint főállású átalányadós szerepel egészen augusztus 14.-ig, fizeti az ennek nyomán kötelező minimálbér szerinti járulékokat, utána viszont már nyugdíjas átalányadósként nem fizet semmit. Bár némi főállású járulékot fizetni kell, de ez biztosan nem áll arányban a „feleslegesen” fizetett kata összegével.

 

A katából való kilépést és az átalányadózásba való bejelentkezést a 24T101E nyomtatványon kell bejelenteni, a nyugdíjazást megelőző hónap utolsó napjáig.

-oli-