Sokaknak fog fájni az új szigorítás

 

A jelenleg kiadott zöld rendszámok több mint 40 százalékát vissza kellene vonni, ha elfogadják a kormány legújabb tervezetét, amely megvonná a különleges rendszámot és az azzal járó kedvezményeket a plug-in hibrid, illetve a hatótávnövelt elektromos autóktól. A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon. A cserét a tervek szerint 2026. novemberéig kellene végrehajtani, vélhetően a műszaki vizsgán kerülne rá sor legkésőbb.

 

Szerdán jelent meg az a törvényjavaslat, amely elvenné a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól. A tervezet szerint szeptember elsejétől nem lehet ilyen járművet zöld rendszámmal forgalomba helyezni Magyarországon, 2026. november 30-áig pedig a már kiadott rendszámtáblákat is le kell cserélni – erre minden bizonnyal legkésőbb a műszaki vizsgánál kerülhet sor.

A lépés nem meglepő, tavasszal az Építési és Közlekedési Minisztérium a Pénzcentrumnak megerősítette: nem tettek le a régóta belengetett szigorításról. Lázár János minisztériuma azt közölte akkor, a szabályok felülvizsgálata “társadalmi elvárás”.

Sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó –  írták akkor.

A zöld rendszámmal együtt a külső töltésű hibrid autók elveszítenék a különleges kedvezményeket is, mint az (egyre kevesebb településen elérhető) ingyenes parkolás, valamint regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

 

Több tízezer rendszámot vonhatnak be

Ha átmegy a javaslat, akkor több tízezer zöld rendszámot kell majd “hagyományos” fehérre cserélni.  A  tervezet szerint az 5N vagy 5P környezetvédelmi osztályba sorolt gépkocsikról kell levenni a zöld rendszámot.

Tehát a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel (azaz range extenderrel, egy kisebb motorral, amely nem hajt, csak áramot fejleszt az akkuba) ellátott villanyautókat is, ezek vannak az 5N kategóriában.

A Belügyminisztértium adatai szerint a fenti két kategóriában május legvégéig összesen 41 218 zöld rendszám lett kiadva. Magyarul legalább ennyi rendszámtáblát kell lecserélni a következő bő 2 évben. Ez a kiadott zöld rendszámok több mint 40 százaléka.

Forrás pénzcentrum.hu Kép: illusztráció