A helyi iparűzési adóban immár második éve alkalmazható az ún. „tételes-sávos” elszámolási forma. Ez voltaképpen megegyezik az addig csak katások által használt „fix 50ezer” forintos adóval, legalábbis éves 12 millió forintos árbevételig. Ezt a határt pedig épeszű taxis nem lépi át – legalábbis amíg a jelenlegi előírások vannak érvényben.

 

Annak idején a katások az évi 50 ezer forintos befizetésükkel letudták az iparűzési adót, még bevallást sem kellett küldeni hozzá. A jelenleg már minden vállalkozó által használható „tételes-sávos” adózásnál vajon mi a helyzet? Nos a főváros tájékoztatása alapján ez esetben sem kell bevallást küldeni, ha ezt az egyszerűsített adózási formát az előző években már bejelentettük. Ez alapvető! Nem elég az ötvenezres befizetés, ha nem jeleztük előzőleg ennek az adózási formának az igényét.

 

Eddig az ellenőrzésre egyetlen mód volt, jelesül az előző, 2022-es évről szóló iparűzési adó bevallásunk „nyilatkozat” lapjának ellenőrzése. Ha ezen 2023-ra a 9. pontban az 1-et, vagyis az egyszerűsített adóalap-megállapítást jelöltük, akkor a tételes-sávos adózás előírása szerint május 31-ig be kell fizetnünk az 50 ezer forintos iparűzési adót (aki nem azon a településen dolgozik, ahol a székhelye van, akkor mindkét helyre), ezzel eleget tettünk iparűzési adó kötelezettségünknek.

A helyi adóhatóságok is megkönnyítik a dolgunkat, ugyanis már a bevallási-, befizetési határidő előtt megküldték az adószámla kivonatokat, amin már szerepel az előírás. Itt a „május 31-ig pótlékmentesen fizethető” sort kell figyelnünk. Amennyiben ebben a sorban szerepel egy 50 ezer forintos tétel, akkor biztosra vehetjük, hogy korábban már jeleztük az egyszerűsített adóalap-megállapítás igényét, tehát az 50 ezres befizetéssel teljesítjük kötelezettségünket.

 

Aki nem ezt a fajta elszámolást választotta, annak viszont kötelező helyi iparűzési adó bevallást benyújtania! Szintén javasolt a benyújtás, ha valakinek az éves előírása nem 50 ezer, hanem 120 ezer forintról szól. Ez akkor fordulhatott elő, amikor az addigi kata szerinti adózás után a töredék 2022-es évben az utolsó négy hónap bevétele meghaladta a 4 millió forintot. Ekkor az önkormányzati adóhatóság vélelmezte, hogy a teljes év 12 millió forintnál több volt, ezért a következő 120 ezres sávba sorolta az adózót. A bevallás beküldésével korrigálni tudjuk ezt az összeget.

 

Végül egy igen fontos tény: az adózási mód változtatása az adóév vonatkozásában utólag nem lehetséges! Íme a főváros tájékoztatójának erre vonatkozó kitétele:

„Ha az adózó az új egyszerűsített adózási mód választását jogszerűen bejelentette – bevallásban, vagy a bejelentési-változás-bejelentés adatlapon – vagy nem jelentette be -, a döntését az adott adóév vonatkozásában nem módosíthatja, az e tekintetben tett bejelentés önellenőrzéssel sem módosítható. Ennek megfelelően az adózó a megelőző adóévről szóló, törvényi határidőben benyújtott bevallásában rögzített, az adóévre vonatkozó az adóalap egyszerűsített megállapításának választásáról szóló döntése véglegesnek tekintendő…. Ugyanez vonatkozik arra az adózóra is, aki „elmulasztotta” jelölni az adóalap egyszerűsített megállapításának módját. A megtett nyilatkozat az adóévre nem módosítható/nem vonható vissza, ugyanis az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 54. § (3) bekezdése alapján nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt és azt önellenőrzéssel változtatná meg.”

 

Az egyszerűsített adózási mód szinte minden taxis vállalkozónak megfelel. Kivéve talán a legfeljebb 2,5 milliós éves árbevételt teljesítő, vélhetően nyugdíj melletti taxisokat.

A helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje május 31-e.

 

-oli-