A napokban küldi ki a Fővárosi Önkormányzat Adófőosztálya az értesítéseket az iparűzési adóról. Többen megdöbbenéssel tapasztalták, hogy 50 ezer forint helyett 120 ezer forint adóelőleget írtak elő nekik.

 

A 2022-es év több szempontból különleges volt. Megszűnt a kata-adózás augusztus 31.-el, és bevezetésre került az „új kata” szeptember 1-től. Az új kata szabályai azonban bizonyos vállalkozói köröket kizártak, így nem alkalmazhatta azt a nyugdíjas és a mellékfoglalkozású vállalkozó sem.

 

Utóbbiak kényszerűen adózási formát váltottak, leginkább átalányadózásra – és örömmel látták, hogy így még jobban is jártak. A 2022-es évről szóló adóbevallás kissé komplikáltabb volt a szokásosnál, jelesül kettő darab bevallást kellett beadni, egyet a katáról a január és augusztus közötti időszakra, egyet a személyi jövedelemadóról a szeptember és december közötti időszakra. Az iparűzési adónál is hasonló volt az eljárás, azzal a különbséggel, hogy aki a fővárosban a kata szerinti fix 50 ezer forintos adózást választotta, annak a január és augusztus közötti időszakra nem vártak el bevallást (a helyzetet árnyalta, hogy egyes vidéki önkormányzatok viszont igen). A szeptember és december közötti időszakról viszont mindenkinek be kellett nyújtania az iparűzési adóbevallást.

 

E hosszas bevezető után nézzük, miből eredhet az 50 ezer forint helyett a 120 ezer forintos előleg előírása.

Ha a szeptember-decemberi időszakra beküldött iparűzési adó bevallások bevételi összege 4 millió forintnál magasabb összeget mutatott, azt a fővárosi adóhatóság arányosította az egész évre (vagyis megszorozta hárommal), és az így „évesített” összeget tekintette adóalapnak. Így pedig 12 millió forintnál nagyobb vélelmezett jövedelem lett az eredmény, ami pedig a sávos bevallásban (12 és 18 millió között) már a következő kategória, a 120 ezer forintos adótétel. A vállalkozó tényleges bevétele persze nyilván nem volt ennyi, hiszen akkor már az áfa-körbe is bekerült volna, az önkormányzat azonban ezt nem tudta, hiszen a 2022-es év első nyolc hónapjáról nem kellett beküldeni a bevallást.

 

Van megoldás? Természetesen van!

Mielőbb érdemes beküldeni a 2023-as évre vonatkozó iparűzési adóbevallást, ahol a tényleges éves bevétel összege kevesebb 12 millió forintnál. Ekkor az előírt adóelőleget a vélelmezett 120 ezerről átírják a valós bevételnek megfelelő 50 ezer forintra, és ez idővel az adófolyószámlán is megjelenik.

Amennyiben ez nem történne meg, ún. „nem formalizált” kérelemmel lehet az adóhatósághoz fordulni e-papír igénybevételével (epapir.gov.hu)

– oli –