A NAV személyi jövedelemadó bevallás-tervezetet készít, ma már szinte mindenkinek. Ennek megnyitásakor (eszja.nav.gov.hu) „átnézésre vár”, vagy „jóváhagyásra vár” üzenetekkel szembesülünk. A vállalkozók legtöbbször könyvelőre bízzák adóbevallásuk beküldését, mégis időnként megkérdezik a tervezettel kapcsolatban: – Jóváhagyjam?

 

Nem, semmi esetre se hagyd jóvá, ha vállalkozó vagy.

A bevallás csak úgy lesz érvényes, ha az a vállalkozói bevételekkel, jövedelmekkel, adókkal kiegészítve kerül beküldésre. Szerencsére maga a program sem engedi a jóváhagyást, amennyiben az űrlap vállalkozói adószámot is tartalmaz.

A könyvelők általában nem ezen a felületen dolgoznak, hanem az általuk már jól ismert ÁNyK-n, vagyis az Általános Nyomtatványkitöltőn. Az ezen keresztül beadott bevallások csak később lesznek „összefésülve” az adóbevallás tervezettel, tehát előfordulhat, hogy az még továbbra is átnézésre, vagy jóváhagyásra vár, holott a bevallás már bekerült az adóhatósághoz.

 

Szóval, ha egyéni vállalkozó vagy, és magad bajlódsz bevallásaiddal, egészítsd ki a tervezetet a vállalkozás adataival. Ma már sokat fejlődött a program, de érdemes laptopon, számítógépen használni, mert úgy sokkal áttekinthetőbb.

Ha pedig még mindig nem találod elég felhasználóbarátnak a kitöltő felületet, bevallásaidat bízd rá a könyvelődre…

-oli-