Napi mintegy 30 ezer hordó megújuló dízel üzemanyagot állítanak elő

Az energiatermékekre specializálódott Phillips 66 a napokban bejelentette, hogy a kaliforniai Rodeóban lévő San Franciscó-i olajfinomítója immáron kizárólag megújuló alapanyagokat dolgozz fel – közölte az ESG Today.

A szóban forgó létesítményben a váltás óta napi mintegy 30 ezer hordó megújuló dízel üzemanyagot állítanak elő. A kereskedelmi léptékű termelés jelentős mérföldkövet jelent az évszázados múlttal büszkélkedő, amerikai multinacionális energiaipari vállalat számára.

A zöldítést a vállalat 2022-ben tett bejelentése előzte meg. A vállalat ekkor fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy a finomító a Rodeo Renewable Energy Complex (Rodeo Megújuló Energiakomplexum) névvel működik tovább, és az átalakított üzemegység a jövőben nem dolgoz fel nyersolajat, hanem helyette hulladékolajokat, zsírokat és növényi olajokat fog felhasználni. Termelő tevékenységét évente 800 millió gallon (azaz több mint 50 ezer hordó/nap) megújuló közlekedési üzemanyag fémjelzi, termékportfóliójában megújuló dízel üzemanyaggal, megújuló benzinnel és fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF).

A Phillips 66 friss közleménye szerint a komplexum 2024 második negyedévére elérheti az évi 800 millió gallon megújuló üzemanyag termelési arányt. A vállalat hozzátette: a létesítmény várhatóan ugyanez idő tájt kezdi meg a fenntartható repülőgép-üzemanyag egyik legfontosabb összetevőjének az előállítását.

„Rendkívül büszkék vagyunk a rodeói létesítményünkben elért eredményekre. A projekt komoly előrelépést jelent a Phillips 66 régóta követett stratégiájában, miszerint célunk, hogy új távlatokat nyissunk a megújulóüzemanyag-gyártás területén, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Ezzel párhuzamosan megbízható, megfizethető energiát biztosítsunk, miközben hosszú távú értéket teremtünk részvényeseink számára”, nyilatkozta Rich Harbison, a Phillips 66 finomításért felelős ügyvezető alelnöke.

 

Forrás: newtechnology.hu