Egy sor, az idei évtől életbe lépő változásra kell figyelniük a cseh autósoknak: gyorsabban hajthatnak, de könnyebben meg is üthetik a bokájukat.

 

Alaposan átalakítják a KRESZ-t Csehországban, aminek köszönhetően az év elejétől az autópályák egyes részein gyorsabban lehet hajtani, továbbá szigorodnak a büntetések és kötelező biztosítást kell kötni az elektromos robogókra is – írja a Kreszvaltozas.hu.

 

A legtöbbeket érintő változás, amit Magyarországban már tavaly bevezettek, hogy a cseh járművezetőknek január 1-je óta nem kell maguknál tartaniuk a vezetői engedélyüket vagy a járművük forgalmi engedélyét. Igazoltatáskor elegendő lesz egy érvényes személyi igazolványt felmutatniuk.

 

Akár 150-nel is az autópályán

Az erre alkalmasnak, kellően biztonságosnak ítélt autópálya-szakaszokon a korábbi 130-ról 150 km/órára növelik a megengedett maximális sebességet. A következő két évben három ilyen szakaszt fog kijelölni a közlekedési tárca.

 

Egyszerűbb büntetőpont-rendszer, szigorúbb büntetések

Lényegesen, a korábbi öt szintről háromra egyszerűsítették a büntetőpont-rendszert: a cseh autósok az általuk elkövetett szabálytalanság súlyosságának függvényében kettő, négy vagy hat pontot kaphatnak. Olyan kihágásokat, mint amilyen a helytelen parkolás, enyhébben, az ittas vezetést és a drasztikus gyorshajtást pedig szigorúbban szankcionálják. Két súlyos, illetve három közepesen súlyos kihágás a jogosítvány bevonásával jár.

Ilyen közepesen súlyos szabálysértésnek számít például a vezetés közbeni telefonálás, amiért négy büntetőpontot, mellé pedig a korábbinál súlyosabb, 2500-3500 koronás, átszámítva 40-55 ezer forintos pénzbírságot szabnak ki.

 

Hamarabb szerezhetnek jogosítványt a fiatalok

Már 17 éves koruktól szerezhetnek jogosítványt a törvénymódosítás értelmében a magánszemélyek, az ehhez szükséges autósiskolai képzést 15,5 évesen kezdhetik meg. Ugyanakkor 18 éves korukig csak tapasztalt sofőr-mentor felügyelete mellett vezethetnek, akik 10 év vezetési gyakorlattal és legalább 5 év B-s jogosítvánnyal rendelkeznek.

Szabálytalanság esetén a büntetést a mentornak szabják ki. További kitétel, hogy csak az lehet mentor, akit korábban nem vontak felelősségre szabálytalanságért, nem kapott büntetőpontot, és nem lehet alkoholos befolyásoltság alatt – egy esetleges rendőri ellenőrzés során a szondáztatást sem tagadhatja meg.

 

Kötelező biztosítás az elektromos robogókra

A legalább 25 km/órás végsebességű vagy 25 kilogrammnál nehezebb, 14 km/órát meghaladó sebességű elektromos robogókra kötelező biztosítást kell kötni. Az új szabályozás a magántulajdonosokra és a bérbeadási szolgáltatásokra is vonatkozik.

Forrás: vezess.hu Kép: illusztráció