Több mint 40 ezer forintnak megfelelő összeggel, 110 euróval húzott le egy taxis egy ír turistát Budapest belvárosában. A nő csak akkor vette észre, hogy meglopták, amikor később ki akarta fizetni a vacsoráját egy bárban, és üres volt számla amire elkülönítette a kiruccanásra szánt költőpénzt.

 

Kerry Mitchell egy TikTok-videóban mesélte el a vele történteket. Egy hajós városnézésen kicsit átfagytak, megéheztek, szerettek volna minél előbb vacsorázni, ezért nem akartak sétálni. A nő taxit rendelt, de az autó csak jó 10 perc sétára tőlük tudott megállni, ő és barátai pedig lusták voltak annyit gyalogolni, pláne, hogy találtak is a közelben egy taxiállomást. A bent álló kocsik közül csak egy Mercedes sofőrje fogadott el bankkártyát, őt választották.

– Nagyon kedves fickó volt, kérdezte, honnan jöttünk, meddig maradtunk és tudjuk-e hogy Budapest drágább már, mint Dublin és hasonlók – számot be az estéről az ír turista. Mint mondta, a taxival megtett út nem kerülhetett volna többe 10 vagy 20 eurónál, azaz 4-8 ezer forintnál. Végül ennek 5-10 szeresét fizette.

– Budapesten nehogy beszálljatok taxiba az utcán, csakis telefonnal rendeljetek autót! – vonta le a tanulságot Kerry. A videóra érkezett kommentekből kiderült, hogy mások is hasonlóan jártak.

– Ugyanez történt velem és a barátommal Budapesten, több mint 100 eurót próbált kiszámlázni nekünk a taxis és amikor nem akartuk kifizetni, megpróbált bezárni minket az autóba. Majd amikor kiszabadultunk, rohant utánunk az úton, közben kiabálva, hogy úgyis megtalál minket – osztotta meg élményeit valaki a videó alatt.

Egy másik kommentelőt 111 euróval akart lehúzni egy taxis 2 perces fuvarért, egy harmadik turistától pedig 90 eurót, mintegy 40 ezer forintot követeltek, szintén egy városnéző körút után, egy romkocsmába tartva.

 

A hasonlóság nem véletlen. Új csalási módszerre váltottak azok az alvilági körök, amelyek évekkel korábban a ferihegyi reptérnél és a vasútállomásokon kopasztották a gyanútlan turistákat.

– Miattuk a bulinegyed környékére sok tisztességes taxis már be sem jut, ezért állnak meg valamivel távolabb és kérik az utast a diszpécserek, hogy sétáljon ki oda – számolt be a Blikknek Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Metál Zoltán elnök, Országos Taxis Szövetség

Mint mondta, a csalók már nem azzal trükköznek, hogy menet közben babrálva felpörgetik a mérőórát, hanem bankkártyás fizetésnél egy nullával többet ütnek be a terminálon, így lesz a 4 ezer forintból 40 ezer, a turista pedig sokszor már csak a repülőn veszi észre, hogy átverték, amikor a kiadásait összesíti éppen.

 

Metál Zoltán úgy tudja, rendőrség, a nemzeti nyomozó iroda és a taxis engedélyekért felelős BKK az utóbbi időszakban feltérképezte azokat a helyszíneket, ahol jellemzően sok az ilyen jellegű csalás. Metál is hallotta azokat a híreket, miszerint a csalók egy magas rangú rendőri vezetőt is lehúztak ugyanezzel a módszerrel, és állítólag ezután kezdett vizsgálódni intenzíven a hatóság.

 

A rendőrség kérdéseinkre közölte: több ilyen bejelentés is érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, melyek alapján a BRFK szabálysértési vagy büntetőeljárásokat folytat.

Forrás: blikk.hu Kép: illusztráció