Zürich bekeményített:  aki nem tudja „egyszerűen és összefüggően kifejezni magát az ismert témákról és személyes érdeklődési köréről”, az kereshet magának új munkahelyet.

 

Zürich kantonban 1500 taxisofőr kereshet magának új állást, mert nem beszél elég jól németül – számolt be a  Neue Zürcher Zeitung. A cikk szerint az új taxitörvény előírja, hogy mindenkinek legalább B1 szinten kell beszélnie németül.

 

Sokan ezt nem teljesítik.

Az új taxitörvény Zürich kantonban január 1-je óta van érvényben. A taxis ágazatot, amely korábban nagyrészt az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, mostantól a kanton szabályozza egységes módon. Az új szabályzás szerint minden taxisofőrnek tehát tudnia kell igazolni, hogy B1 szinten beszél németül, ami azt jelenti, hogy

“egyszerűen és összefüggően kell tudniuk kifejezni magukat az ismert témákról és személyes érdeklődési körükről”.

George Botonakis, a zürichi taxisszövetség elnöke szerint 1500 taxis nem felel meg ennek a követelménynek, így ők kereshetnek maguknak új munkahelyet.

1500 taxisofőr nem felel meg ennek a követelménynek – állítja George Botonakis, a Zürichi Taxi Szövetség elnöke. Elveszítik az állásukat, amint azt a „20 Minutes” közölte.

 

Botonakis kommentálja ezt a fejleményt

Botonakis úr, az új taxitörvénnyel 1500 taxis elveszíti jogosítványát. Ez probléma?

Nem, nem az egyesület szemszögéből. Korábban 4000 sofőr kínált taxiszolgáltatást Zürich kantonjában. Közülük körülbelül 1500 taxisofőr volt Zürich, Kloten és Winterthur városából. Ma is léteznek. A fennmaradó 2500 úgynevezett intermediate taxi, amelyek ugyanazon gazdasági területeken közlekednek, és orvvadásznak ügyfeleket. Ezek közül körülbelül 1000-et hagytak jóvá a kantonban. A kieső 1500 taxis évek óta a városban van és tudja a dolgát.

Nem kellett volna megoldást találni rájuk?

Az újítás várható volt. 2020 óta 2024. január 1-től értesültek az emberek az új követelményekről, így tudták azt is, hogy németül kell tanulniuk. Négy éved lett volna továbbképzésedre. Augusztusban egy tanulási programot is indítottunk, és alkalmassági vizsgát kínáltunk a járművezetőknek.

Kihasználták az ajánlatot?

Nem. Rendkívül csalódottak voltunk. 2500 e-mailt, 1500 Whatsapp-üzenetet írtunk, és csak egy ember iratkozott fel. Az emberek saját hibája, ha most éheznek. Elég információ és ajánlat volt elérhető.

Forrás: mandiner.hu Kép: illusztráció