Ne hagyjuk az utolsó napokra!

 

Sokaknak mostanában jár le a drosztengedélye, a Tevékenységi Engedélye, némelyek vizsgáztatni kívánják taxigépkocsijukat, mások egyéb ügyintézést terveznek – kevés már az idő rá!

Néhány éve (talán a covid óta) szokás, hogy az év végi ünnepek között a hivatalok ún. igazgatási szünetet tartanak (vagyis minden ügyintézés szünetel), ezt ma már jogszabály írja elő. A 2023 évre vonatkozó rendelet még a nyáron megjelent és így szól (407/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet a 2023. évi téli igazgatási szünet elrendeléséről):

„A Kormány az igazgatási szünetről szóló 2023. évi XXVI. törvény 9. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. § (1) A Kormány a 2023. évre elrendeli az igazgatási szünetről szóló 2023. évi XXVI. törvény 1. § (1) bekezdése szerinti téli igazgatási szünetet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti igazgatási szünet 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig tart.

  1. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.”

Bár a rendelet szerint a szünet december 27.-től kezdődik, azt azért vegyük figyelembe, hogy előtte három napig karácsony van, az előtt meg hétvége, így vélhetőleg ez évben az utolsó nap, amikor még bármilyen hivatalos ügy intézésébe kezdhetünk, az december 22.-e péntek.

 

Az engedélyek meghosszabbításához általában különféle hatósági igazolások szükségesek, ezek beszerzése akár több napba is telhet. Aki idei megújítást szeretne, annak nagyon kell igyekeznie!

 

Az új évben január 2. kedd lesz az első hivatali nap, ez azonban az eddigi tapasztalatok szerint a különféle év-nyitási teendők miatt még nem teljes értékű.

-oli-