Nem mindig valós!

 

A napokban többeknek érkezett ügyfélkapus tárhelyére  „Folyószámla rendezés” című üzenet a NAV központi rendszertől. Vállalkozót ettől rögtön kiveri a víz, hogy már megint mit akarhatnak tőle behajtani, aztán az üzenet megnyitásakor csodálkozva látja, hogy túlfizetésről tájékoztatták.

 

Mégpedig esetenként többszázezer forintos túlfizetésről. Vállalkozó nem érti. Vállalkozó felhívja könyvelőjét, mondván, hogy az kizárt dolog, hogy ő több mint százezer forinttal elszámolta magát. Könyvelő megnyugtatja: nem számolta el magát. Akkor hogy is van ez?

 

2023-tól a főállású, vagy másodos átalányadós vállalkozók nem havonta, hanem negyedévenként készítenek bevallást járulékaikról.

A járulékokat befizetni viszont továbbra is érdemes havonta, már csak azon okból is, mert könnyebb havonta kinyögni 76.850 forintot, mint negyedévenként 230.550-et. Az esedékes negyedéves bevallás határideje október 12.-e, tehát az a vállalkozó, aki havonta fizeti a járulékokat, már kéthavi pluszban, „túlfizetésben” van. Októberben ugyanúgy be kell fizetnie a havi járulékot, így már háromhavi a „túlfizetés”, ami viszont varázsütésre eltűnik, amint a NAV feldolgozta a negyedéves járulékbevallást.

 

Előfordulhat, hogy valakinek személyi jövedelemadó adónemben is van túlfizetése. Ez akkor fordul elő, ha adóelőleget fizetett, amely tétel majd csak jövőre, az adóbevallásnál fog a helyére kerülni.

 

Fenti járulékösszegeket az aktuális minimálbér alapján számítottuk. Nyilván aki bevétele alapján meghaladja ezt a jövedelmet, több járulékot is fizet, tehát több lesz az ideiglenes túlfizetése.

Taxis vállalkozók a minimálbéres jövedelmet havi 1.160.000 forint bevételnél érik el.

 

Ha viszont az értesítésben nem túlfizetés, hanem hátralék szerepel, az legtöbbször valós. Érdemes ugyan ellenőrizni, kideríteni az okát, de utána minél hamarabb rendezni kell. A késedelmi pótlék minden nappal könyörtelenül növekszik…

-oli-