Augusztus 24-e után bonyolultabb lett a vezetésoktatás, az oktatók új adminisztrációs kötelezettséget kaptak a nyakukba. Mindez komoly ellenérzést vált ki a szakmai körökben, és a tanulók életét is megnehezíti – olvasható a totalcar.hu körképében.

 

Oktatói körökben enyhén szólva is vitatott újdonság, hogy a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szeptembertől új adminisztrációs kötelezettséget vezetett be. A megtartandó órákat előre kell bejelenteni elektronikusan, annak minden adatával: ki vezet, milyen rendszámú autót, pontosan mikor, illetve házszámra pontosan mi az indulási és érkezési hely. A cél nem is titkoltan az ellenőrzés megkönnyítése, a visszaélések megszüntetése, annak elősegítése, hogy a tanulók valóban vezetéssel töltsék a vezetésre kijelölt időt – olvasható a portálon.

 

Az oktatáshoz gyakran hozzátartozik az álló autóban magyarázás is. A vezetésoktatás ugyanis erősen a forgalomnak kitett, eddig viszonylag rugalmasan megoldható dolog volt, ahol nem tervezhető órákkal előre a percre pontos érkezés, illetve a hely pontos megadása is nagyon komoly megkötés, ami nem segíti elő a tanulókkal való gördülékeny együttműködést sem. Eddig bárki megbeszélhette a vonat késése miatt később érkező tanítványával, hogy egy-két megállóval odébb kezdjenek, vagy fél órával később végezzenek, mindez a rugalmasság ezentúl hivatalosan lehetetlennek látszik.

Köves Szilárd oktató szerint azelőtt a szakfelügyeletnek az volt az értelme, hogy időnként beülve az autóba megnézték, hogyan oktat az ember, és módszertani segítséget, szakmai tanácsokat adtak. Mostanra ez odáig jutott, hogy az ember akkor lesz jó oktató, ha tökéletesen teljesíti az adminisztrációs kötelmeket, az ellenőrzés során csak ezt nézik.

 

Ráadásul, a teljes kontroll abban a tekintetben, hogy ki mikor pontosan hol van, személyiségi jogilag is aggályos.

A legnagyobb baj az – mondja Barta Judit szakoktató –, hogy az oktatás plusz adminisztrációs kötelezettségei a tanulókon is le fognak csapódni. Eddig minden további nélkül lehettünk rugalmasak abban, hogy mikor és hova megyünk a tanulóinkért, mostantól aki a nem olcsó szolgáltatás keretében szeretné valóban a tanulók érdekét nézni, és továbbra is rugalmas maradni, az a büntetést kockáztatja.

Az már csak hab a tortán, hogy az új rendszer indulását szeptember 4-re tűzték ki, azonban ennek nyomait még nem látta senki, hivatalos tájékoztatást is csak pár nappal ezelőtt kaptak az oktatók. Pedig elvileg rögtön büntetésre számíthat az, aki nem található meg az előre bejelentett időben és helyszínen, vagy vét egy elírást, amit későn vesz észre. Szerinte ez irreálisan szigorú ahhoz képest, hogy az oktatás teljesen ki van téve a forgalomnak.

Forrás: 24.hu Kép: illusztráció