A gépjárműadó (leánykori nevén súlyadó) második félévi részletének befizetési határideje szeptember 15.-e. Nem érdemes késni vele, mert naponta ketyeg a késedelmi pótlék…

 

Néhány éve már nem az önkormányzatok, hanem a NAV kezeli a gépjárműadót. Az adót két egyenlő részletben, minden év március 15-i és szeptember 15-i határidővel kell rendezni (ebben 2024-től változás várható, de ez majd egy másik cikk témája lesz). A befizetést az államkincstári számlára kell teljesíteni, számlaszáma: 10032000-01079160. A rendszám feltüntetése nem szükséges, sőt csak bonyodalmat okoz a feldolgozás során. Utalásnál a közlemény rovatba elegendő az adószámot, vagy az adóazonosító jelet feltüntetni. Különösen akkor fontos ez, ha valaki nem a saját nevére szóló bankszámláról utal.

 

Az aktuális egyenleget akár a NAV Ügyfélportál (ÜPO), akár a régi EBEV felületen ellenőrizni lehet. Senkit ne tévesszen meg, hogy most még nem látja az előírást, az majd a szeptember 15-i határidőben fog megjelenni. Alaphelyzetben a gépjárműadó második részlete megegyezik az elsővel, kivéve, ha valaki új gépjárművet helyezett üzembe az év során. Ha mégiscsak le akarjuk ellenőrizni a szeptemberben fizetendő összeget, egy kis trükkel kell élnünk: lekérdezéskor az időszak dátumát szeptember 15.-e utáni dátumra kell átállítani.

 

Az adónem száma 410-es, a befizetési számlaszám: 10032000-01079160. Igény esetén csekket is lehet rendelni, de annak az átfutási ideje akár 7-10 nap is lehet. Bankkártyával a nagyobb NAV kirendeltségen lehet rendezni az adót.

-oli-