Elmaradt bevallások

 

Az elmúlt években megszoktuk, hogy az iparűzési adóbevallás elmulasztására csak akkor derült fény, amikor a taxis drosztengedélyért folyamodott. Ma már más a helyzet: érkeznek a felszólítások.

 

Legalább is Budapesten. A napokban kapták meg a főváros felhívását azok a vállalkozók, akik elmulasztották beadni 2022-re vonatkozó iparűzési adó bevallásukat. Az értesítés tulajdonképpen egy hivatalos végzés, hangneme meglehetősen szigorú:

 „…adózót felhívom, hogy a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz történő benyújtással pótolja a 2022. évre vonatkozó helyi iparűzési adó bevallási kötelezettségét. Felhívom adózó figyelmét, hogy amennyiben jelen felhívásomnak a megadott határidőig nem tesz eleget, az adózás rendjéről szóló törvény szerint mulasztási bírságot szabok ki.”

 

Talán kissé elkényelmesedtünk az utóbbi időben. A bírsággal kapcsolatos tájékoztatás legtöbbször feltételes módban fogalmazódott meg, tényleges alkalmazására csak a sokadik felszólítást követően került sor. A végzés a továbbiakban az adózás rendjéről szóló törvényre imigyen hivatkozik:

„…az adókötelezettség határidőn belüli nem, illetve nem jogszerű teljesítése esetén az adóhatóság a természetes személy adózót ötvenezer forint, a nem természetes személy adózót százezer forint mulasztási bírsággal sújtja és – a mulasztás jogkövetkezményeire történő figyelmeztetés mellett – tizenöt napos határidő tűzésével ismételten felhívja az adókötelezettség jogszerű teljesítésére. A kötelezettség határidőben történő teljesítése esetén az e bekezdés alapján kiszabott bírság mérsékelhető vagy elengedhető.”

 

Vegyük észre a különbséget: az első figyelmeztetést követően – amennyiben a jelzett hiányosság továbbra is fennáll – már a bírság, és újabb határidő kitűzése következik. Igaz, e bírság csökkenthető, ha a vállalkozó észbe kap, és teljesíti kötelezettségét.

 

Gyanítom, sokan megkapják a büntetést, már csak azon okból is, hogy a végzés a nyár kellős közepén érkezik, amikor talán még a vállalkozók nagy része is jól megérdemelt szabadságát tölti; strandolás és pihenés közben kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az ügyfélkapus üzeneteit olvasgassa…

 

Na és még egy dolog: a katás és átalányadós vállalkozók egy része úgy véli, hogy maga is el tudja intézni a vállalkozással kapcsolatos adóügyeket. Aztán amikor egy ilyen felszólítás érkezik, rémülten szalad a könyvelőhöz, és felelősségre vonja, mert „úgy emlékszik” hogy szólt neki a bevallás időben történő beküldéséről.

Az ilyen „eseti” kéréseket a legtöbb könyvelő nem szívesen vállalja el, pontosan az ilyen jogosulatlan szemrehányások miatt. Viszont feltétlen felelősséggel tartozik – beleértve a határidők betartását – azokért az ügyfelekért, akik rábízták adóügyeiket – és persze fizetik az ennek megfelelő havidíjat…

-oli-