Május hónap a vállalkozók, vállalkozások számára a határidőkről szól. Esedékes a személyi jövedelemadó-bevallás, a helyi iparűzési adó-bevallás, cégeknek az éves társasági adó-bevallás és beszámoló.

 

Személyi jövedelemadó-bevallás

 

A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására azok az adóalanyok kötelezettek, akiknek az adóévben adóköteles jövedelme keletkezett. A NAV a rendelkezésére álló adatok alapján bevallás-tervezetet készít (megtekinthető: eszja.nav.gov.hu), amely két módon válhat érvényes bevallássá:

  • Az adózó átnézi a tervezetet, jóváhagyása esetén rákattint az „elfogadás” gombra.
  • Az adózó semmit nem tesz, így a bevallása május 22-én automatikusan elfogadottá válik.

 

Még mindig sok a félreértés a fentiekkel kapcsolatban. Ami fontos, hogy az egyéni vállalkozók bevallása csak akkor lesz érvényes, ha azt a vállalkozási bevétel adataival kiegészítik. Ezek az adatok – bár például a taxis vállalkozók esetében teljeskörűen az adóhatóság rendelkezésére állnak -, még nem szerepelnek a tervezetben!

Szintén nem szerepelnek az esetlegesen lakásbérbeadással, ingatlaneladással kapcsolatos bevételek, amennyiben ezekből jövedelem keletkezett, azt is be kell vallani.

A következő személyek nem kapnak adóbevallási tervezetet:

  • Magánszemélyek, akiknek semmiféle adóköteles jövedelmük nem volt – nekik nincs teendőjük
  • Egyéni vállalkozók, akiknek a vállalkozásukon kívül semmilyen adóköteles jövedelmük nem volt – nekik a vállalkozási bevételükről, jövedelmükről adóbevallást kell készíteniük.
  • Katás egyéni vállalkozók, akiknek a katás vállalkozáson kívül egyéb adóköteles jövedelmük nem volt – nekik most nincs teendőjük

A személyi jövedelemadó-bevallás beküldési határideje május 22.-e.

 

Helyi iparűzési adó bevallás

 

Május 31-e a helyi iparűzési adó bevallásának határideje. Amellett hogy teljesen új nyomtatvány készült, még egy fontos újdonságot tartalmaz: az előző évről való adatszolgáltatás mellett a tárgyévről (2023-ról) is nyilatkozni kell. A nyilatkozat arról szól, hogy az aktuális adóévben milyen adózási formát választunk. Korábbi cikkünkben már írtunk erről, most csak annyit jegyeznék meg, hogy ezt a nyilatkozatot az önkormányzati adóhatóság csak abban az esetben fogadja el, ha az a bevallási határidőig, május 31.-ig beérkezik.

A határidő tehát jogvesztő!

Akár egy napos késedelem esetén is százezres nagyságrendű hátrányunk keletkezhet. Hadd világítsam meg egy példával: a taxis vállalkozó 12 millió forintos árbevételt ér el 2023-ban:

  • Egyszerűsített adóalap-megállapításról szóló – időben beküldött – nyilatkozata alapján a fizetendő adó 50.000 Ft/év
  • A nyilatkozat elmulasztása esetén – még ha 2 millió forint anyagköltséget érvényesítünk is – az adóalap 10 millió forint, a fizetendő 2%-os adó 200.000 Ft/év

Egy esetben nem kell iparűzési adóbevallást benyújtani, jelesül olyan katás adózó vállalkozók esetén, akik már 2022-ben is az évi 50 ezer forintos adót fizették, és adószámlájukon az 2023-ra is elő van írva. Érdemes ellenőrizni! (ssl.budapest.hu)

A helyi iparűzési adó bevallásának határideje május 31.

 

A cégekre vonatkozó szabályok meghaladják ezen írás kereteit.

-oli-