30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma az autósiskolákban 2022 előző időszakához viszonyítva, aminek hátterében a jelentős áremelkedés áll, írja a 24.hu. A lap a KSH adataira hivatkozva azt írta, hogy 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány megszerzése, ami a 2020 végi állapothoz képest komoly drágulás: akkor kb. 216 ezer forintba került. Ugyanakkor ez még csak egy elméleti eset, kb. a legideálisabb, amikor pótórákat sem kell venni.

 

 

Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak azt mondta: tapasztalataik alapján félmillió forintot is meghaladja az összeg, amit el kell költeniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésére. A bukás egyébként újabb 50-100 ezer forintos pluszterhet jelent.

A szövetség elnöke szerint a szakoktatók kiadásai is jelentősen megemelkedtek, árat emiatt – és a tanulók csökkenő száma miatt – nem tudnak mérsékelni. A teherautósofőr- és buszvezető-tanfolyamokra jelentkezők száma a B kategóriás jogosítványra vágyókénál is jobban visszaesett: az elnök szerint a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 90 százalékkal zuhant vissza az érdeklődők száma.

Amennyiben az állam nem hoz létre egy észszerű támogatási formát a buszsofőr- és teherautóvezető-képzésre, akkor komoly problémák adódhatnak a személyszállítási és teherszállítmányozási területen” – mondta Jovánovics János.

Forrás: telex.hu Kép: illusztráció