Az autóval, a gyalog és a kerékpárral közlekedőknek is kedvez Újpesten az István út és a Pozsonyi utca felújítása. A tervezett korszerűsítés során teljesen megújulhat az útpálya burkolata, valamint gyors és biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöhetnek létre a IV. kerületben. A BKK 2023. március 27-én megkötötte a szerződést a tervezővel, a kiviteli tervek várhatóan 9 hónap múlva készülnek el.

 

Megújul és biztonságosabb lesz a IV. kerületi István út és a Pozsonyi utca: a Görgey Artúr utcától délre, egészen a kerülethatárig mintegy 1,8 kilométer útszakasz rekonstrukciója valósul meg a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában.

Az eredményes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a BKK március 27-én aláírta a megállapodást a tervezővel, a tervezési munkák előreláthatóan még az idén befejeződhetnek. Ha a szükséges forrás a rendelkezésre áll, a kivitelezés 2024 második felében indulhat.

A BKK az útburkolaton kívül gyalogosfelületeket és utcakereszteződéseket is felújít. Fontos, hogy a korszerűsítéssel az István út és a Pozsonyi utca kerékpáros- és gyalogosbaráttá váljon, illetve a XXI. századi igényeknek és elvárásoknak megfelelően a jelenleginél biztonságosabb, élhetőbb legyen.

 

A projekt része

  • a Tél utcai csomópont és a Király utcai kereszteződés korszerűsítése, valamint
  • busz- és kerékpársáv kijelölése a Petőfi utca és a Munkásotthon utca között.

 

Fontos szempont a közlekedés veszélyeinek csökkentése

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során kiemelten figyel a használhatóságra, illetve a közlekedés veszélyeinek csökkentésére. Ehhez kapcsolódóan az újpesti projektben is hangsúlyos szerepet kap az akadálymentesítés. A munkák során a BKK – ahol indokolt – kicseréli és áthelyezi a buszmegállók utasváróit, valamint új zöldfelületeket létesít.

Lényeges szempont, hogy a gyalog és a kerékpárral közlekedők is biztonságosan közelítsék meg a Pozsonyi utca és az István út környezetében lévő oktatási intézményeket, üzleteket, a közösségi közlekedés megállóit és a már meglévő kerékpáros-útvonalakat.

A BKK célja, hogy Újpest-központ érintésével közvetlen kapcsolatot biztosítson a már elkészült Görgey Artúr utca felől a Berda József utcán keresztül a Mártírok útja és a megújult Göncöl utca felé. A felújítással új, közvetlen kerékpáros-kapcsolat jöhet létre Káposztásmegyer és a Tanoda téri iskolák között, könnyebbé válhat Újpestről Angyalföld, valamint a belváros megközelítése.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák közül elkészült a Blaha Lujza tér, ütemterv szerint és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. Az útfelújítási program eleme a BKK beruházásában az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca megújulása, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

A BKK egy egyszerűen használható, folyamatosan frissülő gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé, átláthatóvá az információkat az egyes projektjeiről. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan bővül.

Forrás/képek: bkk.hu