A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a taxiszolgáltatás hatósági árának fenntartása mellett érvel az MTI-nek küldött szerdai közleményében, miután több vidéki és budapesti szervezet, taxis társaság is hozzájuk fordult a hatósági árazás védelmében.

 

 

A BKIK álláspontja szerint a taxiszolgáltatás hatósági árának eltörlése visszahozná a korábbi szabályozatlan, egyenlőtlen versenyt a drosztokon, amivel a tisztességesen működő taxis vállalkozók, és az utasok is rosszul járnának.
A köztestület úgy látja, hogy a 2013 és 2015 között a főváros, a BKIK és a taxis szervezetek, cégek részvételével kialakított szabályozó keretrendszer esetleges megszüntetése az egyensúlyi helyzet felborulásával fenyegetne. Egy ilyen intézkedés méltánytalanul érintené a taxiszolgáltatókat, hiszen a szigorúbb működési feltételek ellentételezése alapvetően a hatósági ár bevezetése, és megfelelő szinten tartása volt.
A kamara tájékoztatása szerint az ügyben a szakmai szervezetek kérésére Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben kereste meg a Miniszterelnökséget, és valamennyi érintett tárcát.
A levélben a BKIK elnöke arról tájékoztatja a kormányzati döntéshozókat, hogy a mértékadó taxis szervezetek és szakmai érdekképviseletek – a budapesti kamarával közösen – továbbra is kívánatosnak tartják a rögzített hatósági ár fenntartását, és ebben kérik a kormányzat támogatását – tájékoztatott a kamara közleményében.

MTI