A taxis személyszállítási ágazat túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletek és a gazdasági szereplők képviselői ismét kéréssel fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Levélben kérték, hogy a Magyar Kormány támogassa az Ártörvényben megfogalmazott “rögzített hatósági ár” megőrzését.

Elsőként Budapesten 10 évvel ezelőtt került bevezetésre, a hatósági rögzített árral történő taxi-szolgáltatás díjszámítása.

Az elmúlt évtizedben megtapasztalhatták az utasok és a szolgáltatók egyaránt, hogy milyen előnyei vannak a kiszámíthatóságnak és az ellenőrizhetőségnek.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett az utazási igények száma, ami nagy részben köszönhető az utasbarát “rögzített hatósági árnak”.

Ennek ellenére az elmúlt időszakban különböző törekvések mutatkoznak arra, hogy a megszokott, az utasok által is kedvelt és kiszámítható rögzített hatósági árat egy szabad vagy részben szabad árra cseréljék.

A hatósági rögzített ár megtartása mellet – a fővárosi taxis szervezeteken túl – a vidéki piac szereplői és szakmai szervezetei egyöntetűen kiállnak, ami erősíti és támogatja  a 10 évvel ezelőtti Fővárosi Közgyűlés  döntésének eredeti céljait, azaz az utasok védelmét és a taxi-szolgáltatások fejlődését.

Budapest, 2023. január 25.