Mire lesz elég?

 

Kétségtelen, hogy a kata számos rövidtávú előnnyel rendelkezik, akár az alacsony fizetendő közterheket, akár az egyszerű adminisztrációt tekintjük. A rövidtávú előnyökkel azonban hosszú távon komoly hátrányok is együtt járnak, amelyek közül talán a legfontosabb a majdani nyugdíjhoz kapcsolódik. 

 

Kiábrándítóan alacsony lesz a katások nyugdíja, így elengedhetetlen már jóval előtte gondoskodni a kiegészítésről. Mindenképpen érdemes lehet a katás vállalkozóknak valamilyen privát nyugdíjcélú megtakarítást választani, ami kipótolhatja a majdani állami nyugdíjat.

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között az, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. Így fordulhatnak elő olyan furcsaságok, hogy hiába különbözik két katás jövedelme – akár nagymértékben is -, mégis azonos állami nyugdíjjogosultságot szereznek.

2023-ban a minimálbér 232.000 forint, a tételesen, vagy átalányban adózó vállalkozók nyugdíjszámításának alapja legalább ennyi lesz, míg katások járulékalapja havi 108 000 forint, tehát a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.

Létezik egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat.

 

A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Mivel a katások vélelmezett jövedelme 2023-ben immár kevesebb a minimálbér felénél is, nyugdíj szempontjából is csak hozzávetőleg fél évnyi szolgálati időt szereznek meg.

 

2016 óta létezik kata adózás. Abben az évben a minimálbér 111.000 forint volt. Most több mint a duplája. A minimálbér után fizetendő járulékok is hasonló mértékben emelkedtek. A kata-közteher viszont azóta sem változott: havi 50 ezer forint…

-oli-