Szémla nélküli

Sárga taxiból kiadott csomagok, kapualjban várakozó egyének 

 

 

Pontosan tudjuk, hogy a taxisok között vannak olyanok, akik aktív résztvevői a kábítószer-kereskedésnek, mondta a Telexnek adott interjúban, néhány nappal ezelőtt Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester. Bár a beszélgetés további részében kérdésünk ellenére nem sorolt fel konkrét bizonyítékokat, később azzal árnyalta a fentieket, hogy nem a nagy taxitársaságok munkatársai közt találhatók meg a kábítószer-terjesztők, hanem a függetlenek közt. Niedermüller szerint amikor egy taxi köröz a Kazinczy környékén, akkor nem azért köröz, mert utasra vár, hanem hogy adott alkalommal kiadja azt, amit kell.

Szerettük volna megtudni, hogy milyen információk vannak még a polgármester birtokában a kábítószer-terjesztő taxisokkal kapcsolatban. Rákérdeztünk arra is, hogy az utóbbi három évben hány esetben tapasztalta a kerület vezetése, hogy a környéken dolgozó taxisok kábítószert terjesztenek, valamint hogyan reagálnak, ha egy sofőrről kiderül, hogy drogot terjeszt.

Az erzsébetvárosi polgármester újabb nyilatkozatában emlékeztet, hogy a rend fenntartása, a kábítószer üldözése nem önkormányzati hatáskör, így eljárásról, vagy annak eredményeiről nem tud beszámolni. Hozzátette, hogy az elmúlt években több lakossági bejelentést, panaszt kaptak az ügyben.

Mint Niedermüller írja, számtalanszor elhangzik, hogy késő este vagy kora hajnalban sárga taxikból kinyújtanak valamit, jellemzően a környező házak kapualjában várakozó egyénnek. A kerület vezetője úgy érzi, komolyan kell vennie a lakossági bejelentéseket, és fel kell hívnia a figyelmet a problémára, bízva abban, hogy a hatáskörrel rendelkezők teszik a dolgukat.

Az erzsébetvárosi polgármester korábbi szavaira reagált Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke is. Bár szerinte a probléma valóban létezik, a drogkereskedők csak álcának használják a budapesti taxik sárga arculatát, valójában nem engedéllyel rendelkező sofőrök, és sokszor csak bérlik a sárgára fóliázott autókat.

Mivel a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ felügyeli a taxisok tevékenységét, kérdéseket küldtünk a cégnek is. A válaszokból kiderül, hogy a BKK nem vonhatja vissza a taxiengedélyeket, de indokolt esetben kezdeményezheti azt a Budapest Közút Zrt.-nél, és az utóbbi években, átlagosan száz drosztengedély visszavonását javasolták.

A BKK naponta ellenőrzi a budapesti taxisokat, de nem vizsgálhatnak a hatáskörükbe nem tartozó jogsértéseket, hiszen a rendelet is elsősorban személyszállítási tevékenységre vonatkozik, fogalmaz válaszaiban a cég. A nyilatkozat azzal zárul, hogy ha másfajta szabálytalanságot észlelnek az ellenőrök, értesítik az intézkedésre jogosult hatóságot, vélhetően a rendőrséget.

Forrás: telex.hu kép: PeckArt