Baj lehet belőle!

 

Immár tizenhét éve, 2006-ban kezdődött az elektronikus ügyintézés kiépítése a vállalkozók és az adóhatóság között. Eleinte csak az adó- és járulékbevallásokat kellett ügyfélkapun keresztül továbbítani, később már a különböző kérelmeket is. Az elektronikus ügyintézéshez azóta csatlakoztak az önkormányzati adóhatóságok is. Vállalkozóként így ma már semmiféle bevallást, kérelmet nem fogadnak be papír alapon (egy-két igen ritka kivétellel).

Az elektronikus ügyintézéshez százával vannak a konkrét ügyhöz megfelelő nyomtatványok, mégis előfordul, hogy ezek között nem találunk megfelelőt. Ebben az esetben a beadványt a saját szavainkkal megfogalmazva az ún. e-papír felületen kell eljuttatni a megfelelő hatósághoz. (epapir.gov.hu) Ennek a menürendszerében is elég szépen el lehet tévedni!

 

De nem csak a vállalkozó köteles az elektronikus ügyintézésre, hanem a hatóságok is. Ezért aztán az értesítések, felhívások, tájékoztatók nem postai úton, hanem a tárhelyre érkeznek, amelyről minden esetben egy jelzés érkezik az ügyfél által megadott email címre. Sokszor előfordul azonban, hogy az ezelőtt 10-12 évvel megadott emailcím már nem aktív. A vállalkozó időközben új emailcímet kreált magának, azonban ezt az ügyfélkapun (új neve Ügyfélportál) és az értesítési tárhelyen nem vezette át.

Akinek az emailcíme már nem aktív, továbbá nem nézegeti havonta a tárhelyét (miért is tenné?), az azzal a problémával szembesülhet, hogy a neki szóló értesítéseket egyáltalán nem kapja meg. A tárhelyről ugyanis harminc nap elteltével törlődnek ezek a dokumentumok. Igaz, hogy ez alatt a harminc nap alatt háromszor is felhívják erre a figyelmet, de ha az email cím nem jó, akkor mindegy hányszor írnak arra.

 

Térjünk át a gyakorlati tennivalókra: Először is tartsuk karban tárhelyünket. Szükség esetén változtassunk jelszót, mert az kétévenként amúgy is lejár.

Az értesítési tárhelyre való belépés (tarhely.gov.hu) a KAÜ felületen (Központi Azonosítási Ügynök) történik felhasználónevünk és jelszavunk megadásával.  Ezt követően a jobb felső részen a beállítások gombra kattintsunk, és már láthatjuk is a tárhelyre megadott emailcíműnket. Ha módosítani akarunk, akkor a jobboldali „szerkesztés” ikonra kattintsunk és módosítsuk az email címünket az érvényesre. A mentés gombra kattintva a központi rendszer egy hatjegyű kódot küld a megadott emailcímre, ezt kell beírni a felületen megjelenő ablakba. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tárhelyre érkező dokumentumokról már a módosított email címre kapjuk az értesítéseket.

 

Régebben mindenkit pánik fogott el, ha tértivevényes levél jött a NAV-tól. Csak rossz hír lehet! Vajon mit követhettünk el?  Ma már néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve nem leveleznek postai úton. A tárhelyre érkezik minden. Érvényes email cím nélkül azonban csak sötétben tapogatódzunk…

-oli-