Módosult az Adózás rendjéről szóló törvény

 

Jövőre kevesebb lehet a megbízható adózók száma. Bővült ugyanis a feltételek köre. Csak a tényleges gazdasági tevékenységet folytató, a tárgyévben pozitív adóteljesítménnyel rendelkező (magyarul nyereséges) adózók kaphatnak megbízható minősítést.  

 

Aki viszont megbízható adózónak minősül, több és nagyobb kedvezményre számíthat. Például akár 1,5 millió forint adótartozásig kérhet évi egy alkalommal 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést, vagy halasztást.

Az adózók számára meglehetősen jó hír, hogy a jövőben az adózónál feltárt jogszabálysértések esetén nem kötelező azonnal ellenőrzést indítani, hanem adott esetben ún. támogató eljárást kell lefolytatni. Ennek keretében az adóhatóság felhívhat önellenőrzésre, vagy lehetőséget adhat, hogy a vállalkozó a feltárt hiányosságokat az adóhatóság szakmai támogatásának segítségével orvosolja.
A támogató eljárásban való részvétel önkéntes. Ha ennek keretében sikerül a jogsértéseket rendezni, akkor azzal összefüggésben szankciók nem alkalmazhatóak. Ha eredménytelen volt, akkor az adóhatóság elrendelheti az ellenőrzést.

Bővül azon adózók köre, akik személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüknek az adóhatóság által készített bevallási tervezet elfogadásával tehetnek eleget.

Az egyéni vállalkozókra egyelőre még e rendelkezés nem alkalmazható!

Mulasztási bírságot kell fizetni a pénztárgép, taxaméter kötelező használatával kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek megszegése esetén.

A magánszemély kötelezett 500 ezer forintig, nem magánszemély kötelezett 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Az egyéni vállalkozó e tekintetben magánszemélynek minősül.

-oli-