Több ponton is változik az adózás rendszere 2023-tól egy törvénytervezet szerint. Kiemeltem a taxis egyéni vállalkozókat érintő részeket.

 

Az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/1614 számú törvényjavaslat jelentős koncepcionális változásokat nem tartalmaz, a főbb adókulcsok nem változnak, maradnak a járulék- és szociális hozzájárulási adókulcsok is.

 

Személyi jövedelemadó

A 2023. évi adóváltozások legfontosabb, személyi jövedelemadóra vonatkozó pontjai az átalányadózást érintik.

  • Amennyiben az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményt kíván érvényesíteni, az átalányban megállapított jövedelme adóelőlegét negyedévente kell bevallania.
  • 2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható.
  • Az eddigi négy évről egy évre csökken az az időszak, amelynek az átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen. Így amennyiben az egyéni vállalkozó az átalányadózást megszünteti, vagy az arra való jogosultsága megszűnik (például nyugtaadás elmulasztása miatt azt a hatóság megszünteti), akkor a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra az átalányadózást ismételten nem választhatja.

E-nyugta 

A tervek szerint a nyugtaadatokra vonatkozó adatszolgáltatás is megvalósulna (taxis vállalkozóknál az online pénztárgép kötelező használatának bevezetése óta ez már eddig is így volt) Új elem továbbá a pénztárgéptől eltérő, gépi nyugta kibocsátására alkalmas eszközökkel, technikákkal kapcsolatos részletszabályok kidolgozása. Jelentős számú taxis vállalkozó ezt az eljárást már eddig is alkalmazta, bár sok volt a vele kapcsolatos értelmezési bizonytalanság; üdvözlendő, ha a részletes szabályozás e téren is megvalósul.

Helyi iparűzési adó 

A 2023. évi adóváltozások részeként megújul az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módja, és a jelenleg érvényes háromféle módszert (katások, átalányadózók, 8 millió forint alatti bevételűek) egyféle adóalap-megállapítási mód váltja fel.

E szerint valamennyi olyan vállalkozó, amelynek az adóévi bevétele éves szinten a 25 millió forintot nem haladja meg (töredék év esetén naptári napra arányosítva), jogosulttá válik az iparűzésiadó-alapja egyszerűsített megállapítására. Taxis vállalkozók ugyanakkor az áfa-határhoz igazodnak e téren is!

Az egyszerűsített adóalap-megállapítás fő szabálya szerint a kisvállalkozónak a helyi iparűzési adóról bevallást sem kell benyújtania, amennyiben előzetesen már nyilatkozott az egyszerűsített módszerről.

Az iparűzési adóalap az adóévi bevétel nagyságától függően sávosan differenciált, (a székhelyük és a telephelyeik szerinti) önkormányzatonként azonos nagyságú, tételes összeg lehet. A törvényjavaslat három bevételi sávot és ahhoz tartozó tételes adóalapot határoz meg.

  • Legfeljebb 12 millió forint éves bevétel esetén az adóalap 2,5 millió forint
  • 12 millió és 18 millió forint közötti árbevétel esetén az adóalap 6 millió forint
  • 18 millió és 25 millió forint árbevétel esetén az adóalap 8,5 millió forint

Abban az esetben, ha a jelenleg érvényes alanyi áfa mentes határ alatt marad a vállalkozó (taxisok esetén ez a jellemző), értelemszerűen csak az első bevételi határral kell foglalkoznunk. Bár ígéret van az áfa-határ emelésére, jelenleg még a 12 millió forintos bevételhez kell alkalmazkodnunk.

 

Az átalányadózást alkalmazó taxis vállalkozókat ez az egységesítés kedvezőtlenül érintheti.

A kisvállalkozónak adóelőleget évente csak egyszer kell fizetnie, és amennyiben bevétele az adott bevételi sáv felső határát nem haladja meg, akkor az adóévre fizetett adóelőleghez képest további adót sem kell fizetnie.

Az adóalap-megállapítási módszer választását a kisvállalkozó annak az adóévnek az ötödik hónapja utolsó napjáig köteles bejelenteni, amelyben ezt a módszert először kívánja alkalmazni (tehát a 2023-ban kezdődő adóévre 2023. május 31-ig). A bejelentés az előző adóévről szóló adóbevallási nyomtatványon tehető meg (2023-ban a 2022-es adóévről szóló adóbevallási nyomtatványon). A kezdő kisvállalkozó első adóévére is választhatja az adóalap-megállapítási módszert, tehát a 2023-ban kezdő vállalkozó már a 2023-as adóévére is alkalmazhatja az egyszerűsített adóalap-megállapítást.

 

Adóigazgatás 

A foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonyának lezárását a tevékenységüket megszüntető egyéni vállalkozók gyakran elmulasztják (vagyis nem jelentik ki az alkalmazottakat). A módosítás lehetőséget ad arra, hogy például ebben az esetben a NAV pótolja a ‘T1041-es adatlapok benyújtását a biztosítási jogviszonyok lezárása céljából.

Az alkalmazott jogviszonya végének vélelmezett dátuma az a nap lenne, amikor a nyilvántartó szerv törli a foglalkoztatót (megszűnt egyéni vállalkozót) a nyilvántartásból.

Határozott idejű szerződések esetén már a biztosítotti bejelentés megtételekor közölni kell a jogviszony szerződés szerinti végső (záró) időpontját is. Ha módosul a határozott idejű szerződés időtartama, akkor továbbra is nyitva áll a változásbejelentés megtételének lehetősége.

 

Mivel e fenti adóváltozások még csak törvénytervezet szintjén állnak, módosítás, pontosítás előfordulhat. Az elfogadott végleges szabályokról természetesen hírt adunk.

-oli-