Budapest felé a reggeli csúcsban

 

Szeptember 1-jén új buszsáv nyílik Dunaharasztiban, az 51-es főútnak a Némedi úttól délre eső szakaszán. A fejlesztés célja, hogy a Volánbusz – vonatpótlóként is funkcionáló – járművei gyorsabban közlekedhessenek Budapest felé a reggeli csúcsforgalomban – közölte Vitézy Dávid írását az index.hu .

 

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár közösségi oldalán közölte, hogy a Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia vasúti vonalat érintő beruházás miatti buszpótlás első hónapjainak tapasztalatai alapján hoztak döntést az új buszsávról, ugyanis a pótlóbuszok menetideje 30-60 perccel több volt, mint a vonatoké.

A központi régió országos kezelésű főútjainak első buszsávja jön létre. Országos közúton először létesítettek buszsávot a korábbi forgalmi iránnyal ellentétesen.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a buszsáv kiépítése előtt a főútnak ezen a részén kétszer két sáv volt, a buszsáv az egyik korábbi déli, tehát a fővárostól nézve kifelé vezető sávot foglalja el, így a legfontosabb, északi irányban nem csökken a közúti forgalom többi szereplője (magánautók, teherjárművek) számára a rendelkezésre álló kapacitás.

A Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia-vasútvonal újjáépítése és fejlesztése még két-három évig tart. Addig nem járnak a személyszállító vonatok, így az elővárosi forgalom pótlása is a sűrűbben járó Volánbusz-járatokra hárul. A buszsáv kialakítását egyelőre erre az időszakra tervezték.

Az 51-es főút eredeti kialakításában a kétszer két sáv irányonként szét volt választva, így a buszsáv különleges – országos főúton Magyarországon újdonságnak számító – módon épült: a szembemenő útpályán kapott helyet.

A buszok Budapest felé a Némedi útra, majd onnan a Jedlik Ányos útra fordulva folytatják útjukat, ez utóbbin is lesz egy rövid buszsáv a Csonka János és Gábor Áron utcák között, így a buszok itt is ki tudják kerülni a dugót, majd a Gábor Áron utcán jutnak vissza az 51-es főútra, az ottani körforgalomba.

Forrás: index.hu képek: Vitézy Dávid