Többször is 50 liter, de ársapkával?

 

Most akkor naponta csak egyszer lehet tankolni? Többször? Hatósági áron vagy piaci áron? Na ezekre a kérdésekre most hivatalos választ kaptunk a Moltól – írta a vezess.hu .

 

Néhány napja írtunk arról, hogy megkérdeztük egy hazai Mol-benzinkút alkalmazottjait arról, a gyakorlatban mennyire lehet tartani, a Mol augusztus eleji bejelentése alapján, hogy naponta csak egyszer lehet tankolni a hálózat töltőállomásain. A válaszuk az volt, hogy igazából sehogy, mert aki mégis többször tankol, és a kasszánál a forgalmi leolvasása után kiderül, hogy már járt aznap egy Mol-kúton, nem szívhatják le az üzemanyagot a tankjából. Viszont a második vagy sokadik tankolást már piaci áron mérik neki, hiába lenne jogosult a hatósági árra.

A külföldi rendszámos/forgalmis autókkal pedig nem lehet mit kezdeni, hiszen nincs vonalkód, amit le tudnának olvasni a kúton, így ők annyiszor tankolnak, ahányszor akarnak. Természetesen csak piaci áron és max. 50 litert.

A fent leírtakra hamar reagált a Mol és megkerestek minket, majd az alábbi közleményt juttatták el hozzánk:

A MOL minden esetben a hatályos jogszabályok alapján adja a hatósági áras üzemanyagot. Az 50 literes limit bevezetése nincs hatással az árképzésünkre: ezzel arra szeretnénk ösztönözni az ügyfeleinket, hogy Magyarország normál üzemanyagellátása érdekében minden alkalommal csak annyit tankoljanak, amennyire szükségük van. Amennyiben előfordul, hogy egy napon belül másodszorra tankol egy ügyfél ugyanabba a személygépjárműbe, akkor kollégáink emlékeztethetik őt a MOL kérésére, de kizárólag olyan áron szolgálhatják ki, amelyre jogosult. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében pedig a MOL továbbküldi az ügyfél adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Nyár elején jelentette be a kormány, hogy októberig biztosan marad a hatósági, azaz 480 Ft/literes ár a hazai benzinkutakon a normál 95-ös és sima dízel üzemanyagtípusokra. A bevezetést követően folyamatosan szűkült azoknak a köre, akik igénybe vehetik az ársapkát.

Először a külföldi rendszámos/forgalmis autósok estek ki a kalapból, ők már csak piaci áron tankolhatnak, aztán a céges járműveket vonták ki az ársapka alól. Jelenleg csak azokba az autókba lehet hatósági áron tankolni, amelyek magántulajdonban vannak (kivéve a taxik és mezőgazdasági gépek).

Forrás: vezess.hu Kép: illusztráció