A kisadózó vállalkozók teendői

 

2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi kata) szabályai, ezért a jelenlegi katásoknak 2022. augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik a kata adóalanyiságuk. 

 

Az új katát kizárólag az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő, főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja a nyilvántartásban rögzített tevékenységeire.

Azok a katás egyéni vállalkozók, akik megfelelnek az új kata feltételeinek,

nem válnak automatikusan az új kata alanyává!

 

Ha az új kata szerint szeretnének adózni, azt be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Az új kata választásáról megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság 2022. szeptember 1-től jön létre, ha az egyéni vállalkozó megfelel a Kata tv-ben meghatározott feltételeknek. Az adózókat 2022. szeptember 1-től kezdve értesíti a NAV a Kata tv. szerinti nyilvántartásba vételről.

Ha az egyéni vállalkozó nem felel meg az új kata feltételeinek, akkor a NAV elutasítja a bejelentkezést és erről határozatot küld.

A vállalkozók a bejelentést az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az „Egyéni vállalkozók adat- és változásbejelentése” menüpontban vagy

az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 22T101E jelű adatlapon

tehetik meg. A pontos és helyes kitöltés érdekében javasolt a könyvelőt megbízni a bejelentéssel.

Azok a vállalkozók, akik nem felelnek meg az új kata feltételeinek, vagy egyéb okból váltanának, két lehetőség közül választhatnak.

Ezek részleteire a követlező napokban visszatérünk.

-oli-