Adminisztrációs teendők

 

Nyugdíj melletti vállalkozóknak és másodosoknak kényszerűen ki kell lépniük a katából legkésőbb augusztus 31-én, de a főállásúak is megfontolhatják ezt a lehetőséget (az elmúlt napokban írtunk ennek indokairól). Alább részletezzük a teendőket:

 

Először is az alapelv: a katába belépés, vagy a katából történő kilépés a bejelentést követő hó elsejétől lép életbe. Azok a vállalkozók, akik át szeretnének térni átalányadózásra (ezt az egy adózási formát javasoljuk), a 22T101E jelű nyomtatványon tehetik meg bejelentésüket. A nyomtatvány A02-es lapjának alján találhatók az ehhez szükséges rovatok (A kataalanyiság megszűnése). Lényeges, hogy mind a két négyzet legyen bejelölve!

Ezt követően 15 napon belül be kell küldeni a 22T1041 jelű nyomtatványt is, amelyen nyilatkozunk, hogy egyéni vállalkozásba kezdtünk. A biztosítás kódja rovatba „1341” kerül (főfoglalkozású egyéni vállalkozó). Furcsának tűnhet ez a bejelentés annak, aki esetleg már évtizedek óta vállalkozó, de eddig az volt a tapasztalat, hogy a katából való kilépés után szinte „eltűnt” a vállalkozó az adóhatóság elől. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy aki ezt a bejelentést elmulasztotta, egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kapott felszólítást, mintha társadalombiztosítás nélküli magánszemély lenne.

Még mindig nincs vége az adminisztrációs teendőknek, ugyanis 30 napon belül az adóévről, ill. annak katás szakaszáról kata bevallást kell tennünk a 22KATA jelű nyomtatványon. Az évközi bevalláson a Nyilatkozat, bevallás típusa rovatban „L” betűvel kell jelölni, hogy a továbbiakban nem a kata szerint végezzük a tevékenységet.

Átalányadózóként a nyugdíj mellettiek és a másodosok nem találkoznak további követelményekkel egészen a jövő évben benyújtandó személyi jövedelemadó-bevallás időpontjáig.

A főállásúakra azonban további adatszolgáltatások várnak. Az átlépés hónapját követő hónap 12.-ig (és utána minden hónap 12.-ig), havi járulékbevallást kell benyújtaniuk a 2258-as számú nyomtatványon. A járulékokat mindenkor legalább a minimálbér alapján kell fizetni, a bevalláson is így szerepel. Ha azonban a taxis vállalkozó bevétele túllépte a havi egymillió forintot (ennek 20%-a a jövedelem, 200.000 forint, vagyis a minimálbér), akkor már a tényleges jövedelem után kell a bevallást elkészíteni, és természetesen a befizetéseket is ennek alapján megtenni.

Átalányadózni nem sokkal bonyolultabb, mint katázni, hiszen itt is csak a bevételeket kell nyilvántartani, mindazonáltal e fenti adminisztrációs teendők miatt érdemes lehet szakértő könyvelő szolgáltatásait igénybe venni.

-oli-