elektromos autó

Háromszoros bővülés történt 2020-hoz képest, az elektromos járművek száma 53 ezer fölött áll.

 

 

 

Június végéig 53 ezer fölé ért a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon, ez több mint háromszoros bővülést jelent 2020 eleje óta – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, az E.on hungária csoport közlése szerint Magyarországon 2021 szeptemberében az új autó vásárlás 5%-a tisztán elektromos volt.

A környezetkímélő gépkocsik 53 százalékát tisztán elektromos motor hajtja. A világoszöld alapszínű rendszámok a négy betűs, három számos új változatban is hozzáférhetők.

A magyar kormány célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig – írta a TIM.

Kiemelték: a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős a közlekedés zöldítése. Az elektromos hajtású járművek vásárlását az elmúlt években összesen mintegy 20 milliárd forinttal támogatta a kormány.

Zöld Busz Program a nagyvárosi közlekedésben használt buszok minőségi cseréjére ösztönöz. A kezdeményezés a szolgáltatási színvonal emelése mellett tisztább levegővel, csendesebb utcákkal is javítja a helyi életminőséget. A folyamatban lévő beszerzésekkel alternatív hajtású buszokból a Volánbusz üzemeltetheti a legnagyobb flottát Közép-Európában.

 

 

Magyarország iparfejlesztési oldalról is kiveszi a részét a járműállomány megújításából, hazánkban a kontinensen csak a némethez mérhető kapacitású akkumulátorgyártó kapacitások épülnek ki. Miközben biztosítjuk helyünket a jövő járműiparában, előző héten megszületett kedvező uniós döntés lehetővé teszi a karbonsemlegesség elvének teljesítését alternatív üzemanyaggal működő belső égésű motorokkal is. A gyakorlatban bevált, minden részletében ismert szerkezet károsanyag-kibocsátástól mentes hidrogénnel vagy szintetikus üzemanyagokkal hajtva 2035 után is megőrizheti szerepét az autózásban.

2022 júliusától az újonnan forgalomba helyezett gépjárművekre négy betűből és három számból álló karakterkészlettel és magyar címerrel adják ki a hatósági jelzéseket. A környezetkímélő hajtást jelző zöld rendszámok ebben az új formátumban is elérhetők.

 

Forrás: vg.hu

 

DD.