Állásfoglalás érkezett

 

Néhány héttel ezelőtt foglalkoztunk azzal a témával, hogy a munkaviszony mellett átalányadózó vállalkozóknak kell-e járulékokat fizetnie. Ez a kérdés annak kapcsán merült fel, hogy ez évben az átalányadózó vállalkozók jövedelme 1.200.000 forintig adómentes (ezt a jövedelmet taxis vállalkozók 6 millió forint árbevételnél érik el).

Két vélemény állt szemben egymással:

  • Nem kell járulékot fizetni, mert annak az alapja a ténylegesen megszerzett adóköteles jövedelem, ami most 1,2 millió forintig nem adózik
  • Kell járulékot fizetni, hiszen van tényleges adóköteles jövedelem, csak az arra eső adót nem kell megfizetni

A kérdés eldöntése érdekében állásfoglalás-kéréssel fordultam az adóhatósághoz. A válasz megérkezett, szó szerint közöljük, íme:

„Tisztelt Ügyfelünk!

 Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 42. § (2) bekezdése a) pontja szerint a járulék alapja az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét), ha  az egyéni vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozót saját maga után terhelő adó alapja az átalányban megállapított személyijövedelemadó-köteles jövedelem.

Így tehát Önnek nem kell sem társadalombiztosítási járulékot, sem szociális hozzájárulási adót fizetnie, ha az átalányban megállapított jövedelme 2022. évben nem haladja meg az 1 200 000 forintot.

Az ’58-as bevallást havonta, a tárgyhót követő hónap 12. napjáig kell elektronikus úton akkor is be kell nyújtani az adózás rendjéről szóló CL törvény 50. § (1a)-(2) bekezdései alapján, ha járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége az adott hónapban nem keletkezett. Ezért az ’58-as számú bevallást 0 adattartalommal kell benyújtania a járulék-alapokat illetően.  A benyújtást az indokolja, hogy a “másodfoglalkozású” egyéni vállalkozó e jogviszonyában is biztosítottnak minősül, így az adatszolgáltatásban a jogviszony kód és biztosítási idő szerepel.

A bevallás helyett a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű nyilatkozat nem adható be.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

 Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Központi Irányítás

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály”

 

Eldőlt tehát a vita: az átalányadózós „másodfoglalkozású”, tehát munkaviszony melletti taxis vállalkozóknak 1,2 milliós jövedelemig, vagyis 6 millió forintos árbevételig e tevékenységük után sem adókat, sem járulékokat nem kell fizetniük. A havi járulékbevallást változatlanul be kell küldeni, nulla értékadattal.

Felmerül ezúttal egy újabb nyilvántartás szükségessége, ami a bevételeket naprakészen „figyeli”, hiszen e fenti határokat túllépve már az alaprendelet szerint személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulási adót és társadalombiztosítási járulékot is fizetni kell.

A főfoglalkozású átalányadózó vállalkozók csak a személyi jövedelemadó megfizetésétől mentesülnek a fentebb említett határig; a szociális hozzájárulási adót és a TB járulékot legalább a minimálbér mértéke után ezután is fizetniük kell.

-oli-