Egyszerűsített foglalkoztatás 

 

Előfordul, hogy esetenként kissé elhúzódik a taxiautó javítása, és a taxis vállalkozó már az éhhalált vizionálja, de egy kolléga szíve megesik rajta: megengedi, hogy néhány napra ráüljön az ő autójára (addig nyaralni megy…). Ebben az esetben a rengeteg hercehurcával járó alkalmazotti bejelentés helyett érdemes az egyszerűsített foglalkoztatást (leánykori nevén: alkalmi munka) választani. Nem mintha ezzel nem lenne adminisztráció, de legalább nem olyan sok…

Ebben a foglalkoztatási formában július 1-től változik a napi közteher mértéke (naná, hogy nem csökken, hanem…). Az új szabályokat a 2022. június 30. után létrejövő, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyokra kell alkalmazni.

A 2022 júliusától a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként:

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz 1000 forint;
  • alkalmi munkánál (ez érvényes a taxira) a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, azaz 2 000 forint;
  • filmipari statiszta alkalmi munkájánál a hónap első napján érvényes minimálbér 3 százaléka, azaz 6 000 forint.

Ha az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony 2022. július 1. előtt jött létre, de júliusra is áthúzódik, akkor az áthúzódó időszakra még a korábbi mértékkel kell a közterhet számítani.

Az egyszerűsített foglalkozás nyugdíjalapot is képez, a számítás alapja a következő:

  • napi 1000 forint köztehernél a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, vagyis 2800 forint naponta;
  • napi 2000 forint vagy azt meghaladó köztehernél pedig a hónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, azaz 5600 forint naponta.

 

Forrás: az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet 

 

-oli-