Roamingszabályok

 

Ma már egyre gyakrabban járunk külföldön, és nem szívesen mondunk le más országban sem arról, hogy használjuk a mobiltelefonunkat vagy internetezzünk. Szerencsére a külföldi mobilhasználat – különösen az Európai Unió tagállamaiban – az utóbbi években már egyre többek számára vált elérhető és természetes dologgá. Külföldi mobilozáskor azonban néhány fontos tényezőre oda kell figyelnünk, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket.

Jelentős lépés, hogy 2017. június 15-től a legtöbb esetben a hazai árakon használhatjuk a mobiltelefon-szolgáltatást az Európai Unió egész területén. A szolgáltatók ugyanis – néhány kivételtől eltekintve – semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel a hívás kezdeményezéséért, fogadásáért vagy a mobilnetezésért, azaz az otthon megszokott árakon és feltételekkel vehetjük igénybe a szolgáltatásokat az Unió más tagállamaiban barangolva is.

FONTOS! Az EU-roaming nem nemzetközi hívás!

Fontos megkülönböztetni a barangolást a nemzetközi hívásoktól. Míg a nemzetközi hívás azt jelenti, hogy valaki a saját szolgáltatója hálózatából hív valamilyen külföldi számot, a barangolás alkalmával külföldi szolgáltató hálózatából kezdeményezünk hívást vagy küldünk SMS-t. Az új szabályok tehát csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak, a nemzetközi és az EU-n kívüli országokban történő hívások használati díjait és feltételeit továbbra is a szolgáltatók maguk állapíthatják meg, így ezek igénybevétele előtt mindig érdemes tájékozódni a szolgáltató díjszabásáról.

Milyen esetekre vonatkozik az ingyenes roaming?

  • A szolgáltatók a roamingolást az otthoni árakon és feltételekkel csak az időszakos, unión belüli utazások eseténkötelesek biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az új feltételek csak azokra vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában (tehát magyarországi szolgáltatók esetében Magyarországon) rendelkeznek lakóhellyel, életvitelszerűen ott is élnek és csak rövid ideig tartó látogatásokat tesznek valamelyik EU-tagállamba (például nyaralások, üzleti utazások során).
  • A roaminghasználatunknak meg kell felelnie a szolgáltató méltányos használatra vonatkozó feltételeinek. Ezek olyan, a szerződésünkben rögzített feltételek, amelyek alapján a szolgáltatók figyelemmel kísérik, hogy a roamingszolgáltatásokat a szerződésünknek megfelelően vesszük-e igénybe.

Mikor számíthat fel felárat a szolgáltató a roamingolásért?

  • A szolgáltatónak joga van figyelni (jelenlét, illetve forgalmazás alapján) a roaminghasználati szokásainkat, vagyis azt, hogy a szolgáltatásokat elsősorban belföldönvagy külföldön vesszük-e igénybe. Ha egy legalább négy hónapos időszak alatt összesített adataink alapján egyértelműen megállapítható, hogy jellemzően nem Magyarország területén tartózkodunk, illetve jellemzően külföldön mobilozunk, akkor a szolgáltató első körben felhívja a figyelmünket az eltérésre. A felhívás után legalább két hét áll rendelkezésünkre, hogy a fogyasztási vagy jelenléti szokásainkon úgy változtassunk, hogy az megfeleljen a szerződéses feltételeknek. Ellenkező esetben a szolgáltató a figyelmeztetés napjától kezdve felárat számíthat fel a roamingszolgáltatások igénybevétele után.
  • A szolgáltatók kérhetik annak igazolását is, hogy az előfizető valóban rendelkezik-e az adott tagállamban lakóhellyel, illetve tényleg hosszabb ideig tartózkodik-e ott. Nem köteles a szolgáltató hazai árakon biztosítani a roamingszolgáltatásokat, ha valaki Magyarországon köti az előfizetői szerződését, de egy másik tagállamban él (például ott vállal munkát vagy ott tanul), és a szolgáltatást is jellemzően Magyarországon kívüli, másik EU-s tagállamban veszi igénybe.
  • A szolgáltatók kínálhatnak alternatív díjcsomagokat, amelyekre nem vonatkoznak a méltányos használatra vonatkozó feltételek. Elképzelhető, hogy a szolgáltatók ezeknél a szolgáltatásoknál – esetleg kedvezőbb díjakért cserébe – négy helyett két hónapra vonatkozó jelenléti vagy forgalmazási adatot vesznek figyelembe a szerződésszerű használat megítélésénél (ami így már egy hosszabb nyaralás esetén problémát jelenthet), de egyéb feltételeket is támaszthatnak.

Összegezve: EU-s tagállamban való időszakos tartózkodásunk alatt a roamingszolgáltatást jellemzően az otthoni árakon és feltételekkel vehetjük igénybe, de szolgáltatónk kérhet felárat, ha a szerződési feltételeket nem tartjuk be. Érdemes részletesen tájékozódnunk szerződéskötés előtt, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és a kötelezettségeinkkel.

Forrás: NMHH kép: Google